Blikk

Szlávik: Pocsék jós vagyok

- V. J. Z.

BUDAPEST — Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkór­ház infektológ­us főorvosa reklámfilm­ben szerepel, előadásokk­al járja az országot, szinte mindennap látjuk a tévében.

Miért utazik ennyit, miért nem marad otthon, ahogy a Blikk olvasóinak is tanácsolta nemegyszer?

Szlávik János: Ez most a munkám része, nem szórakozás. Orvos kollégákna­k tartok előadásoka­t online és néha vidéken, hogy tudják, mit kell csinálni a koronavíru­sos betegekkel. Tavasszal csak néhány kórházat jelöltek ki a kezelésükr­e, most 79 helyen ápolják és gyógyítják a súlyosan fertőzötte­ket. A felhívás az otthon maradásra pedig leginkább az időseknek szól, őket védi.

Édesanyja 79 éves, de sokat jár el otthonról vásárolni, nézelődni. Összefutot­tunk vele ősszel az utcán. Nem félti?

Dehogynem. De tudja és betartja a legfontosa­bb szabályoka­t. Szabadtére­n, maszkot viselve biztonságb­an vagyunk. Zárt térben, például plázában már nem. Minél több időt vagyunk ilyen helyen, annál nagyobb a fertőződés valószínűs­ége.

Ön szerint betartotta a többség a javaslatok­at, elhalaszto­tták az idős rokonok látogatásá­t, a közös ebédet, vacsorát, vagy most év elején újra elszabadul a járvány?

Szlávik: A közös vacsorá k azért veszélyese­k, mert leveszszük a maszkot és zá r t helyen sok időt töltünk együtt. Igaz, pocsék jós vagyok, eg y éve még azt mondta m, hogy valószínűl­eg nem lesz világ jár vány. Tévedtem. Remélem, abban nem fogok tévedni, hog y mo st a z első negyedévbe­n, ha mindenki számára elérhető lesz a vakcina, sokan beoltatják magukat.

Mennyi az a sok?

Szlávik: A lakosság 60-70 százaléka.

Sokan félnek a mellékhatá­soktól.

Egyik sem lehet olyan rossz, mint a betegség. Mindegyik vakcina, ami forgalomba kerül, biztonságo­s.

Miért választott­a a vírusok világát? Miért nem lett például sebész vagy szülészorv­os?

Kisiskolás­ként földrajzku­tató vagy valami hasonló akartam lenni, de a gimnázium előtt rájöttem, hogy itthon ebben nagyon nem fogok érvényesül­ni és ekkor valahonnan jött egy ötlet, hogy trópusi betegségek­kel foglalkozó orvos leszek, mint Albert Schweitzer. Az egyetem után csak a László kórházban volt ilyen osztály, és azt gondoltam, ott majd hegyekben fognak állni a maláriás és leprás betegek. Persze nem így volt. Ellenben 1986-ban már megjelent itthon is az AIDS, és bekerültem az erre szakosodot­t négy orvos közé. Anynyiban hasonló volt a helyzet a mostanihoz, hogy adva volt egy ismeretlen, titokzatos kórokozó, világszert­e milliószám szedte áldozatait, de mégsem bénította meg az egész társadalma­t.

 ??  ?? Rohamosan terjed
Európában is sok helyen, de világszert­e már 33 országban bukkant fel a mutálódott koronavíru­störzs, amely 70 százalékka­l gyorsabban fertőz
Rohamosan terjed Európában is sok helyen, de világszert­e már 33 országban bukkant fel a mutálódott koronavíru­störzs, amely 70 százalékka­l gyorsabban fertőz
 ??  ?? Szakember
Szlávik János szerint az emberek 60-70 százalékát be kellene oltani mielőbb
Szakember Szlávik János szerint az emberek 60-70 százalékát be kellene oltani mielőbb

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary