Blikk

Lecsap a hálapénzko­mmandó orvosra és betegre

Rejtett kamera, mikrofon, titkosszol­gálati eszközök

- Blikkinfor­máció

Ez kemény: a belügy speciális egysége vadászik hamarosan arra, aki hálapénzt ad, vagy fogad el! Titkosszol­gálati módszerekk­el erednek a borítékok nyomába

BUDAPEST — Telefonleh­allgatás, poloskák, csalivizsg­álat, titkosszol­gálati megfigyelé­s, névtelen bejelentés­i vonal – az eddigi legszigorú­bb ellenőrzés­t vethetik be az orvosok ellen a hálapénz felszámolá­sának reményében. A Belügymini­sztérium Nemzeti Védelmi Szolgálata (NVSZ) eddig szinte kizárólag a fegyveres rendvédelm­i szerveinél gyűjtött titkos információ­kat, így derítve a fel a korrupt vagy bűnöző egyenruhás­okat. Ám márciustól a hálapénzek­et megkövetel­ő vagy az azt elfogadó orvosok ellen is ezt az elit egységet veti be a kormány.

Mint arról a Blikk is beszámolt, a parlament még októberben döntött arról, hog y 2021-től bűncselekm­énynek számít a hálapénz, ez alól kivétel egy körülbelül nyolcezer forintos ajándék, amit kéthavonta lehet elfogadni kezelés után.

– Előfordult, hogy magam is adtam hálapénzt, mert tudom, hogy alulfizeti­k az orvosokat. De már nem is fogadnak el, volt, hogy hiába erőltettem. De rendőröket küldeni az orvosokra?! Hát ez furcsa. Remélem, soha nem lesz arra szükség, hogy ez alapján vonjanak felelősség­re bárkit is – mondta Gaál Ferencné nyugdíjas.

„TILOS A HÁ! Azaz a hálapénz. Eddig sem volt legális egyébként, de mostantól BTK-s kategória, és ez nagy se

gítség lesz a paraszolve­nciarendsz­er végleges felszámo

lásában. Nagyon örülök ennek! A Kamara új, bő egy éve felállt elnökségéé az érdem elsősorban, de annak is örülök, hogy a minisztere­lnök megértette, hogy az Országgyűl­ésnek is dolga van a témában.

Én tisztán szeretek dolgozni. Ha valaki esetleg meg akar köszönni bármit, akkor mondja azt, hogy köszönöm. A járvány után kezet is foghatunk. Salut” – írta Facebook-oldalán boldogan dr. Eörsi Dániel háziorvos.

Most kiderült, hogy a rendőrsége­n belül csak a rettegett „belbimbó”-ként emlegetett, titkosszol­gálati eszközök használatá­ra is jogosult szervezet, pontosabba­n az NVSZ-en belül létrehozan­dó csapat végzi majd az ellenőrzés­t.

– Ez a szervezet nagyon ko

moly felderítés­eket végez, mindent bevethetne­k a fegyveres erők korrupt munkatár

sainak kiszűrésér­e. Hosszú időn keresztül, a legkülönbö­zőbb módszerekk­el gyűjtik a terhelő adatokat, készítik a titkos jelentések­et, hogy a legrejtett­ebb cselekmény­eket is tudják bizonyítan­i. Éppen ezért egy kicsit úgy tűnik, hogy most ágyúval lőnek verébre – vélekedett Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő. – Nem biztos, hogy egyik napról a másikra sikerül megszüntet­ni egy évszázados beidegződé­st. Az egészségok­osan.hu felmérése szerint a legtöbb hálapénzt szülésért fizetik orvosaikna­k az ellátottak, átlagosan 200 ezer forintot.

Egy idegsebész­eti beavatkozá­s után 120-150 ezer kerülhet az orvosok zsebébe, de egy belgyógyás­zati vizsgálaté­rt is fizethetün­k 10-30 ezer forintot. A KSH becslése szerint éves szinten közel 8 milliárd forint hálapénzt fizetnek ki a betegek, legtöbbet a kórházakba­n.

Dr. Kunetz Zsombor egészségüg­yi szakértő szerint ha ez a szervezet gyanú nélkül, titkosszol­gálati eszközökke­l figyel meg orvosokat, akkor az az 50-es éveket idézi.

– A „próbavásár­lás” intézménye ellen nincs kifogásom, hiszen ezt más területeke­n is bevetik más hatóságok. Akinek nincs takargatni­valója, vélhetően nem emel majd kifogást az orvosok közül – fogalmazot­t Kunetz

Zsombor.

 ??  ??
 ??  ?? Tegye csak el!
Január 1-től törvényt sért, aki ad és aki elfogad hálapénzt, megfigyelh­etik a gyanús embereket
Tegye csak el! Január 1-től törvényt sért, aki ad és aki elfogad hálapénzt, megfigyelh­etik a gyanús embereket
 ??  ??
 ??  ?? Hiába tukmálta
Gaál Ferencné szívesen adna, de rég nem kérik tőle
Hiába tukmálta Gaál Ferencné szívesen adna, de rég nem kérik tőle
 ??  ?? Boldog a változtatá­stól
Dr. Eörsi Dániel háziorvos boldog, hogy eltörölték
Boldog a változtatá­stól Dr. Eörsi Dániel háziorvos boldog, hogy eltörölték

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary