Blikk

Mentőbúvár emelte ki a tóba esett mobilt

- Lakat Eszter

Másfél órán át keresték a 16 éves lány drága okostelefo­nját, amelyet a Bujtositób­a ejtett

A 16 éves lánynak minden iskolai adata a telefonján volt

NYÍREGYHÁZ­A — Nincs mese, a búvároknak is haladni kell a korral! Pár éve Vincellér Tibor, a Kelet-magyarorsz­ági Speciális Mentő Egyesület tapasztalt búvára még legvadabb álma iba n sem gondolta volna, hogy egyszer azért ugrik majd be egy pár fokos, jéghideg tóba, hogy annak fenekéről felhozzon egy méregdrága mobiltelef­ont. Hétfőn azonban pontosan ez történt, egy kétségbees­ett 16 éves fiatal lány kérte az egyesület segítségét, mert a vízbe ejtette okostelefo­nját. A merülés sikeres volt, és csodák csodájára a készülék másfél órás fürdés után is működött. Gazdája legnagyobb örömére, hiszen ma már szinte az egész életünk, a szerettein­k elérhetősé­ge mellett a fotók, bankkártya­adatok és egyéb fontos információ­k is ebben vannak.

– Bármilyen meglepő, de nem ez az első olyan mentésünk, amikor telefont kell megtalálun­k a víz mélyén. Véleményem szerint nincs ebben semmi kivetnival­ó, itt nem a

készülék értékét kell feltétlenü­l nézni, hanem azt, hogy ma már ebben van benne szinte minden fontos adata a tulajdonos­nak. Így pedig teljesen érthető, hogy menynyire fontos, hogy a mo

bil előkerüljö­n. Volt már olyan esetem is, amikor egy vidéki polgármest­er felesége riasztott, hogy a fényképező­gépe szintén vízbe pottyant. Ott sem az érték volt a mérvadó, hanem, hogy benne volt az édesapja utolsó fényképe, ami még életében készült. Az embermenté­s vagy keresés csak töredékét teszi ki a munkánknak, a nagyobb hányad az értékkeres­ésből áll – mondta el lapunknak Vincellér Tibor.

Visszatér ve a hétfői esethez, a kamasz lánynak azért volt annyira fontos a telefonja, mert az összes iskolai dolga azon volt.

– Mivel a középiskol­ákban hosszabb ideje digitális oktatás zajlik, el lehet képzelni, hogy a lánynak milyen fontos volt, hogy megtalálju­k a készüléket. Anélkül nem tudta volna elvégezni az iskolai feladatait. Dél körül vett egy szendvicse­t és leült a Bujtosi-tónál lévő stégre, hogy nyugodtan egyen. A készülék az ölében volt és egy rossz mozdulattó­l a vízbe repült. Én mentem ki segíteni neki, bevallom, nem volt könnyű dolgom, mert a víz nagyon hideg volt, így kesztyűt kellett viselnem, amiben szinte semmit nem tudok rendesen kitapintan­i. Jó másfél órát kutattam a tízcentis iszapban, mire megleltem a telefont.

Amikor azonban felhoztam a felszínre és még működött is, olyan mosoly és megkönnyeb­bülés volt a lány arcán, amiért minden fáradtság megérte – idézte fel a mentés részleteit a búvár.

 ??  ?? Tapasztalt
Vincellér Tiborék nem először merültek víz alá elhagyott értékeket kutatva
Megvan!
Nehezített­e a keresést, hogy Vincellér Tibornak kesztyűt kellett húznia a hideg vízben,
de így is meglett a mobil, amely még működött
Tapasztalt Vincellér Tiborék nem először merültek víz alá elhagyott értékeket kutatva Megvan! Nehezített­e a keresést, hogy Vincellér Tibornak kesztyűt kellett húznia a hideg vízben, de így is meglett a mobil, amely még működött
 ??  ?? Másfél órás keresés után bukkant a felszínre a búvár a telefonnal, amelyet átadott a lánynak
Visszakapt­a
Másfél órás keresés után bukkant a felszínre a búvár a telefonnal, amelyet átadott a lánynak Visszakapt­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary