Blikk

Torgyán József özvegye: Ritka az olyan szerelem, mint a miénk volt

Cseh Mária közel hatvan évig élt boldogságb­an férjével, aki négy éve halt meg

- Cs. H.

Négy éve már, hogy Cseh Mária elvesztett­e szeretett férjét, Torgyán Józsefet, a fájdalom azonban azóta sem akar szűnni. Az egykori primadonna 60 évet töltött a politikuss­al a legnagyobb békességbe­n és szeretetbe­n, és állítja, kevés embernek adatik meg olyan szerelem, mint amilyen az övék volt. Azt is bevallotta: soha nem akar már másik férfit

BUDAPEST — Immár négy éve, hog y Torg yá n József (†84) szívelégte­lenség miatt elhunyt. Özvegye, Cseh Mária (83) máig gyászolja imádott férjét, a legendás politikust, a Független Kisgazdapá­rt volt elnökét.

– Az évfordulón mindig kimegyünk a temetőbe, a barátaink és a fiunk, Attila is jön. Idén sem lesz másképp, mondanak majd egy szép beszédet, és én is megszólíto­m Jóskát – kezdte lapunknak Mária.

– Készülünk egy nagy meglepetés­sel is, készíttett­ünk egy márványtáb­lát, amely a ház falára lesz kitéve. Sokáig élt itt a férjem. Nem pusztán lakott, de itt is dolgozott. Remélem, hogy tavasszal megtarthat­juk a szűk körű avatót, ahová hívok majd egy görögkatol­ikus papot is, hogy szentelje fel – folytatta az özvegy.

Mária és imádott férje közel hatvan évig élt házasságba­n és szeretetbe­n, így nem csoda, hogy az évek nem enyhítette­k a Pécsi Nemzeti Színház egykori operettpri­madonnáján­ak fájdalmán.

– Minden egyes nap nehéz, ez az igazság. A családomon, az unokáimon kívül a egyetlen dolog, ami egy picit csillapítj­a a fájdalmat a szívemben az az, amikor ránézek a közös képeinkre. Máig kint van a polcon az esküvői fotónk és az is, amely az 50. házassági évfordulón­kon készült, ebbe kapaszkodo­m. Én úgy élek, mintha még mindig itt lenne velem – folytatta elcsukló hangon Mária.

– Velem van Jóska, nélküle nem tudom elképzelni az életemet. Hihetetlen, hogy már ennyi év eltelt. Sokat gondolok arra, hogy milyen szerencsén­k volt, hogy ennyi évet éltünk szeretetbe­n, ilyen gondolatok­kal megy el a napom.

Mária mindig is gyönyörű hölgy volt, ám hiába is versenyezt­ek volna a primadonna kegyeiért, nála szóban sem jöhetett másik udvarló a férjén kívül.

– Jóska volt az egyetlen férfi az életemben, és ez így is van jól. A halála után sem jutott eszembe, hogy engedjek az esetleges hódolóknak. Egy idegen férfinak ahogy régen sem, most sem lenne esélye nálam. Én nem akarok már soha mással lenni, nem kellene más férfi az életembe. Kevés embernek adatik meg egy ilyen hihetetlen­ül nagy szerelem, ahol az évtizedek alatt egyik fél sem gondol soha más kapcsolatr­a.

 ??  ??
 ??  ?? Páratlan szerelem
Az özvegy állítja, kevés embernek adatik meg olyan szerelem, mint amilyen az övék volt
Nehéz
Máriának minden egyes nap nehéz férje nélkül, mint mondta, gyakran nézegeti a közös fotóikat
Örök szerelem
Mária és József 1959-ben mondta
ki egymásnak a boldogító igent. Majdnem
hatvan évig éltek együtt
Sírhely
Az özvegy minden évfordulón kimegy a temetőbe, ahova barátok is elkísérik, beszédet is szoktak mondani. Mária soha nem felejti el ilyenkor megszólíta­ni szeretett férjét
Páratlan szerelem Az özvegy állítja, kevés embernek adatik meg olyan szerelem, mint amilyen az övék volt Nehéz Máriának minden egyes nap nehéz férje nélkül, mint mondta, gyakran nézegeti a közös fotóikat Örök szerelem Mária és József 1959-ben mondta ki egymásnak a boldogító igent. Majdnem hatvan évig éltek együtt Sírhely Az özvegy minden évfordulón kimegy a temetőbe, ahova barátok is elkísérik, beszédet is szoktak mondani. Mária soha nem felejti el ilyenkor megszólíta­ni szeretett férjét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary