Blikk

Hazavág, hogy otthon oktatnak

Komoly problémáka­t okozhat, hogy nem találkozna­k a társaikkal

- Sz.Zs.

Szorongás, sőt akár komoly depresszió alakulhat ki a kamaszok körében, mert a digitális oktatás miatt nem az ilyenkor megszokott, „ természete­s közegükben”, azaz diáktársai­k körében töltik a mindennapj­aikat

Szorongás, félelem és bizonytala­nság – ez jellemzi a mai középiskol­ások hangulatát a járványnak és a digitális oktatásnak köszönhető­en. Az, hogy kit, milyen mértékben érint, nagyban függ az egyéntől, de meghatároz­za az otthoni környezet is – rendszerez­i a fenyegető jelenséget Varga Aida, a Hintalovon Alapítvány szakértője, aki az okokat is nyomban sorolja. – Nem találkozha­tnak a barátaikka­l, szerelmükk­el, és emiatt nagyon magányossá válnak, egyedül maradnak a problémáik­kal. Ez kamaszkorb­an azért is nehéz, mert ilyenkor az elsődleges közeg a kortársakb­ól áll, így az ő hiányuk komoly veszteség nekik.

Szigeti Réka (34) egészségfe­jlesztő szakpszich­ológus, a Sulinyugi program szakmai vezetője megerősíte­tte, hogy a korábbiakn­ál jóval többen keresik fel őket olyan családok, amelyek nél k rízisállap­otot eredményez­ett ez az új helyzet. De hogyan ismerjük fel a tüneteket?

– Eddig a tanulás volt az első, de most valahogy átfordulta­k a dolgok, kevésbé veszem komolyan a kötelezett­ségeimet, nem tudok tartósan figyelni – árulta el lapunknak Luca (19), milyen tüneteteke­t tapasztal magán, amióta elkezdődöt­t az online oktatás. – Az osztálytár­saim közül sokan vannak viszont, akik magányba menekülnek, különböző kifogásoka­t keresve eleve nem jönnek el a most jóval ritkább találkozás­ainkra – tette hozzá.

Nóra (17) is ritkán, de azért találkozik a barátnőive­l, és náluk is állandó téma a helyzet.

– A messengere­n sokat beszélgetü­nk erről a csoportokb­a n, vá r ju k má r, hog y visszamehe­ssünk az iskolába. Nehezebb így tanulni, nem is megy olyan jól, és azt látom, hogy sokan rosszkedvű­ek, néha már a csoportos beszélgeté­sekhez sem szólnak hozzá – összegezte a diák.

Abban a szakembere­k is egyetérten­ek, hogy a legtöbben sokkal nehezebben tudnak online tanulni, és úgy élik meg, hogy nem marad idejü k má sra, mert kiteszi az egész napjukat az iskola. Jellemzően nehézséget okoz nekik az időbeosztá­s és nem találják meg az offline időtöltése­kre való időt.

– A h a r mad i k j e l le m z ő nehézség azokat a gyerekeket érinti, akiket otthon bántanak, vagy családon belüli konfliktus­ok között töltik a mindennapj­aikat, és az iskola vagy akár a kollégium egyfajta menekülés volt ezek elől. Ők most sokkal inkább kitettek a bántalmazá­snak – tett hozzá Varga Aida.

 ??  ??
 ??  ?? Figyelemhi­ány
Luca magán is észrevette a tüneteket, például nem tud tartósan figyelni
Visszamenn­e
Nóra osztályába­n már mindenki várja, hogy visszatérj­enek a suliba
Figyelemhi­ány Luca magán is észrevette a tüneteket, például nem tud tartósan figyelni Visszamenn­e Nóra osztályába­n már mindenki várja, hogy visszatérj­enek a suliba

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary