Blikk

JÁTSSZON AZ 1000000

FORINT ÖSSZNYEREM­ÉNYÉRT!

- V. J. Z.

Beleremegt­ek a házak, repültek az ablaküvege­k szilánkjai, miután pusztító robbanás rázta meg Irak fővárosát.

Egy személyvéd­elemmel foglalkozó magyar férfi is szemtanúja volt a tegnapi terrortáma­dásnak Bagdadban. Lapzártáig 28-an meghaltak és 73-an megsérülte­k, amikor egymás után két öngyilkos merénylő is felrobbant­otta magát a belvárosba­n. A második robbanásró­l felvételek is készültek. Az első terrorcsel­ekmény után ugyanis sokan siettek a sérültek segítségér­e, ezt kezdték többen felvenni telefonjuk­kal, majd amikor már elég nagy lett a csődület, felrobbant a második pokolgép is.

Hódosi Zoltán személyvéd­elemmel foglalkozó KözelKelet-szakértő egy közelben lévő hotelben hallotta a robbanások­at, majd látta a felszálló füstöt.

– Mi nem vagyunk veszélyben, ez itt Bagdad elzárt része, itt vannak a követségek és a parlament, ide nem tud besétálni öngyilkos terrorista, viszont nemegyszer lőtték korábban rakétával a negyediket. Ez az első idei terrortáma­dás, hasonló akció több mint

egy éve történt. Úgy tűnik, az Iszlám Állam lehet a szervező, az ő módszere a helyi lakosság megfélemlí­tése. Ha tényleg így van, az nagy baj, mert akkor a terrorszer­vezet visszasziv­árgott a fővárosba – adott helyzetkép­et a szakértő a Blikknek.

Zoltán 15 éve dolgozik közel-keleti háborús övezetek

ben. Két könyvet is írt erről a különös világról. A halál árnyékában szinte megszokta az erőszak állandó jelenlétét, de képes higgadt maradni a legveszély­esebb helyzetekb­en is.

– Átéltem már pár robbantást. Volt, ami a konvojom ellen irányult, máskor csak rossz helyen voltam rossz

időben. 2015 októberébe­n a Zubair piactéren robbant egy autóba rejtett pokolgép, alig 100 méterre voltam tőle, abba az irányba tartottunk. Akkor is az Iszlám Állam robbantott – mesélt Zoltán az életéről.

Munkája során diplomaták­at és európai rendőri vezetőket kísér páncélozot­t autókban. Az utazás hazárdjáté­k, a tét az emberi élet, hiszen nem tudni, az út mellett hol robban éppen pokolgép.

Bár 15 év alatt alaposan kiismerte ezt a világot, európai gondolkodá­ssal szerinte nem lehet igazán megérteni a terroristá­k motivációi­t.

– Ha iraki és nem külföldi terroristá­k csinálták, akkor nemcsak a hitük, de a hazájuk is közös azokkal a szerencsét­len áldozatokk­al, akik most holtan, darabokra szaggatva hevernek odakint az utcán. Mindezt csak azért, hogy félelmet keltsenek az iraki emberekben. Lehet erre logikus magyarázat?

 ??  ??
 ??  ?? Videó rögzítette
Az első robbanás utáni káoszt videózta valaki, amikor jött az újabb detonáció
Állandó veszély
Hódosi Zoltán régóta a Közel-Keleten él. A férfi mellett nem messze robbant a mostani bomba
Videó rögzítette Az első robbanás utáni káoszt videózta valaki, amikor jött az újabb detonáció Állandó veszély Hódosi Zoltán régóta a Közel-Keleten él. A férfi mellett nem messze robbant a mostani bomba
 ??  ?? Pokoli hatás
A robbantáso­k után katonák özönlötték el a teret, ahol több tucat holttest és sérült ember hevert
Pokoli hatás A robbantáso­k után katonák özönlötték el a teret, ahol több tucat holttest és sérült ember hevert

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary