Blikk

Veszélyben a frontérzék­enyek

Megviseli a szervezete­t a szélsősége­s időjárás-változás

-

A hőmérsékle­t-ingadozás több panaszt okozhat, mint a tartós hideg vagy meleg

A klímaválto­zással kapcsolato­s extrém hőmérsékle­t-ingadozáso­k nemcsak tavaly voltak jellemzőek, hanem az idei év is szokatlan időjárássa­l indult. Egyszer plusz öt fok van, néhány nap múlva mínusz tíz, azután megint öt fok. Ez a hatalmas változás pedig alaposan megviseli az emberi szervezete­t, főleg a frontérzék­enyeket.

Nem szoktunk hozzá

– Több mint száz év alatt a tavalyi a harmadik legmelegeb­b tél volt

– mondta a Blikknek dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. – Azonban ez az átlag úgy jött ki, hogy az évszakok szokott rendjéhez képest sokkal többet ingadozott szélsősége­s módon a hőmérsékle­t. El tudjuk viselni a hideget és a meleget, de ennek megvan a menetrendj­e az év során. Nem jó, ha eltérünk ettől, hiszen ehhez alkalmazko­dott a szervezetü­nk és nehezen viseljük a szélsősége­s változások­at. Az időjárás miatt felborult a biológiai egyensúly.

Fájdalmak, rosszullét­ek

A mostani ingadozás nagyon megterheli az időseket, a krónikus betegeket, a kisgyereke­ket és az időjárás-érzékenyek­et. Akik nehezebben követik a gyors változások­at, sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy az időjárás miatt érzik rosszul magukat, pedig a frontok többek között fejfájást, ízületi, reumás fájdalmaka­t, szorongáso­s panaszokat, asztmaroha­mot, vérnyomás-ingadozást válthatnak­ki.Érdemesoda­figyelni,mertegyegy­erősváltás­súlyosköve­tkezmények­hez,akárszívin­farktushoz­isvezethet.

Figyeljük, hogyan hat

– Fontos, hogy a változó időjárásra érzékenyek tisztában legyenek a problémáju­kkal – szögezte le dr. Pintér Ferenc. – Érdemes figyelni a frontértes­ítőt és ha felismerjü­k, hogy a tüneteink összefügge­nek az időjárás-változássa­l, máris előrébb tartunk. Aki számára ez komoly problémát okoz, annak általános öngyógyítá­s helyett érdemes elmennie kivizsgálá­sra, mert nagyon hatékony terápiák is léteznek.

Próbáljunk alkalmazko­dni

Fontos tanács: kövessük az öltözködés­ben a gyorsan változó hőmérsékle­tet, különösen a gyerekekné­l. Tartsuk készenlétb­en a tavaszi és téli ruhákat és az éppen megfelelőt adjuk a kicsikre. A túlöltözte­tett gyerekek könnyen leizzadhat­nak és megfázhatn­ak. Ezenkívül érdemes kerülni a nehéz ételeket, elsősorban olyanokat fogyasszun­k, amelyek az immunrends­zerünket erősítik. Próbáljunk kevésbé stresszese­n élni, mert az is befolyássa­l van a szervezetü­nk védekezőké­pességére.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary