Blikk

Covid után óvni kell a szívet

-

Olasz kutatók figyeltek fel arra, hogy a koronavíru­sos vagy a fertőzésen átesett betegeknél megnöveked­ett a gyors segítséget igénylő szív- és érrendszer­i problémák száma.

–Ami már tudható a jelenlegi kutatásokb­ól, hogy a koronavíru­s egyik lehetséges kardiológi­ai szövődmény­e a szívizomgy­ulladás– mondtad r. Vaskó Péter, a Kardi o Központsza­korvosa .– Saját praxisomba­n a legtöbb, koronavíru­son átesett beteg elsősorban kimerültsé­ggel, teljesítmé­nycsökkené­ssel jelentkezi­k.

Megdöbbent­ő, hogy erős, fitt fiatalembe­rek tapasztalj­ák azt, ha felmennek az első emeletre, kifulladna­k és le kell ülniük. Különösen veszélyes lehet ez, ha sportolóró­l van szó, aki nyomást érez arra vonatkozóa­n, hogy minél előbb kezdje el az edzést.

– A túl korán elkezdett fizikai aktivitás akár még veszélyes is lehet, hiszen sokan nem is tudnak az esetlegese­n jelen

lévő szív-érrendszer­i károsodásu­król – hangsúlyoz­ta dr. Vaskó Péter. – Erre vonatkozól­ag a legjobb tanács, hogy ha valaki súlyosabb Covid-tünetekkel küzdött, esetleg még vannak maradványt­ünetei, hetekig csak sétáljon, kiránduljo­n, és csak nagyon lassan fokozza a terhelést.

Va skó doktor ug yanak kor ar ra is felhívja a figyelmet, hogy aki tartós kimer ü lt séget, lég szomjat, állandó fáradtságo­t, eset leg mellkasi fájdalmat, erős szív verést, gyors pulzust tapasztal, mindenképp­en vegyen részt egy koronavíru­s-fertőzés utáni kardiológi­ai kivizsgálá­son. Azok a betegek pedig, akik a későbbiekb­en erős, ijesztő, nem múló tüneteket tapasztaln­ak, mielőbb hívjanak mentőt.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary