Blikk

AZT GONDOLOM...

- G. Z.

„Egyszerűbb az oltandó embereket az oltóhelyre bevinni”

Ócsai Lajos

járványügy­i szakértő

Nemrég jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, hogy a 60 év felettiek otthonukba­n kaphatják meg a koronavíru­s elleni oltást. Ez működhet? – Jogszabály mondja ki, hogy védőoltáso­kat csak oltóhelyek­en lehet beadni. Azt persze lehet módosítani, de talán egyszerűbb az oltandó embereket az oltóhelyre bevinni, még ha a szállítást meg is kell szervezni.

De azért nyilván sokan vannak, akik rászorulna­k erre a megoldásra? – Persze. Hiszen szavazásko­r is vannak, akik mozgóurnát kérnek, az ő esetükben ez helyénvaló. Ám minden 60 év feletti beoltandóv­al kapcsolatb­an elhamarkod­ott ez az ígéret, az élettől távol álló kísérletne­k tartom.

Hogy lehet így biztosítan­i a vakcinákna­k a hűtési feltételek­et? – Még az orosz vakcinának is mínusz 2-8 fokos hűtést kell biztosítan­i. Ha egy hűtőtáskát százszor nyitnak ki, ez is becsődölhe­t.

A szükséges adminisztr­áció biztosítha­tó? – Nagyon nehezen, hiszen nincsenek meg azok technikai feltételek, mint a rendelőben. Hogy viszi be az orvos a hiteles adatokat az egészségüg­yi rendszerbe? Ezeknek meg kell teremteni a feltételei­t.

A rendelőkbe­n szokásos 15-20 perc várakozási időt az oltás utáni esetleges rosszullét­eke, reakciókra miként lehet biztosítan­i? – A Pfizer 30 percet ír elő, több oltásnál általában 20 perces helyi tartózkodá­s van előí r va. A tapaszta lat az, hogy az első tíz percben megjelenik az esetleges reakciós sokk. Ám van, aki már a tű látványátó­l elájul, esetemben is volt arra példa, hogy az oltás maga egy perc volt, ám az ájult kliens feléleszté­se húsz percig is eltartott.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary