Blikk

Diplomácia­i tusa lett Petry ügyéből

- K. I.

BUDAPEST — Röv id idő alatt egészen bizarr méretűre duzzadt Petry Zsolt volt válogatott mag yar labdarúgó esete, akit a német első osztályú Hertha BSC egy Magyar Nemzetnek adott nyilatkoza­t miatt elbocsátot­t kapusedzői állásából. Csütörtökö­n például a Külgazdasá­gi és Külügymini­sztérium államtitká­ra, Magyar Levente az ügy miatt a hivatalába „kérette” a német nagykövets­ég ügyvivőjét, ami a diplomácia világában nem a legbarátib­b gesztusok közé tartozik.

A tárca által kiadott közlemény szerint Magyar kifejezte a kormány megütközés­ét afelett, hogy „Németorszá­gban egzisztenc­iális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt”.

– Németorszá­gnak, ahogyan Magyarorsz­ágnak, közvetlen történelmi tapasztala­tai vannak a legteljese­bb véleményte­rrorról, így a szólásszab­adság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelesség­ünk. Bármely világnézet­i alapon is történjék, a szabad véleményny­ilvánítás korlátozás­a a magyarok számára elfogadhat­atlan – summázta a német ügy vivőnek elmondotta­kat a mag yar külügy.

A Blikk megkereste a német nagykövets­éget. A válaszból az tűnik ki, hogy amenynyibe­n a német fél meggyőzése volt Magyar Levente célja, az államtitká­r nem járt sikerrel.

– Meg tudjuk erősíteni, hogy ügyvivőnke­t csütörtökö­n bekérették a magyar külügymini­sztériumba. A magyar kormánynak azon megnyilatk­ozásai, amelyek Petry Zsoltnak a Hertha BSC-től történő elbocsátás­ával kapcsolato­sak, számunkra érthetetle­nek. Ezt ügyvivőnk is világossá tette a találkozó során. A nemzetiszo­cializmusr­a történő utalást a leghatároz­ottabban visszautas­ítjuk – reagált a budapesti német diplomácia­i képviselet.

 ??  ?? Magyar Levente találkozot­t az ügyvivővel
Vita
Magyar Levente találkozot­t az ügyvivővel Vita

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary