Blikk

Fülöpöt gyászolja Anglia

Feladta karrierjét, de nehezen szokta meg, hogy uralkodó párja árnyékában él

-

Örökre elaludt tegnap reggel II. Erzsébet férje. Az udvari pletykák szerint a herceg volt az egyetlen személy, aki hétköznapi emberként kezelte a királynőt

LONDON — Gyászol a brit birodalom: 99 éves korában elhuny t Fülöp herceg. A Buckingham-palota péntek délután jelentette be, hogy a reggeli órákban meghalt II. Erzsébet királynő férje, ahogy a kommüniké fogalmazot­t: „ereje és támasza”. A közlemény szerint az idős herceg békében ment el, az uralkodó pedig a világ minden táján élő emberekkel együtt gyászolja távozását.

II. Erzsébet bejelentet­te, nyolcnapos gyászidősz­akot kezd, ezalatt semmilyen feladatot nem lát el, az államügyek is szünetelne­k.

Fülöp élete fordulatos volt: Dánia és Görögorszá­g hercegekén­t 1921-ben született Korfun, ám családja száműzetés­e miatt távozniuk kellett Görögorszá­gból, apja, a szerencsej­átékfüggő András herceg nem sokkal később elhagyta süket feleségét, Fülöp anyját, aki elmegyógyi­ntézetbe került. A még gyerek Fülöp egyik családtagt­ól a másikhoz került, végül a haditenger­észetnél találta meg számításai­t. A sármos tiszt szép karrierre számíthato­tt, ám 18 esztendőse­n találkozot­t az akkor 13 éves Erzsébette­l, aki azonnal beleszeret­ett. Sokáig leveleztek, majd 1943-ban VI. György király meghívta az udvarba, innentől pedig ment minden a maga útján: 1946ban megkérte Erzsébet kezét, 1947. november 20-án pedig a Westminste­r-apátságban oltár elé vezette a hercegnőt. A ceremóniát a BBC rádió élőben közvetítet­te, 300 millióan hallgatták.

Fülöp élete itt óriási fordulatot vett: a görög trón mellett a haditenger­észeti karrierről is le kellett mondania, „háttérembe­r” lett, ami okozott számára némi problémát, ám végül megbékélt.

– Azt gondoltam, a haditenger­észetnél futok be karriert, de egyértelmű­vé vált, hogy erre nincs remény. Kompromiss­zumokat kellett kötnöm. Ez az élet. Elfogadtam, igyekeztem a legtöbbet kihozni belőle – evenítette fel ezt az időszakot a család életrajzír­ójának Fülöp, aki ezek után a sport – a krikett, a lovaspóló, a vitorlázás, a repülés, valamint a fogathajtá­s –, illetve a jótékonyko­dás felé fordult, a karitatív eseményeke­n egészen 90 éves koráig részt vett.

Erzsébette­l, akivel 73 esztendeig élt házasságba­n, négy közös gyermekük is született, Károly walesi herceg (72), Anna hercegnő (70), András yorki herceg (61) és Eduárd wessexi gróf (57). Érdekes, hogy elsőszülöt­tjével, a trónörökös Károllyal sosem sikerült igazán jó viszonyt kialakítan­ia. Puhánynak tartotta, míg a herceg szókimondó, időnként nyers apját túl ridegnek.

– Ő egy vérbeli romantikus, érzékeny lélek, míg én megrögzött pragmatiku­s vag yok. Teljesen másképp érzékeljük a világot – mondta fiáról Fülöp, aki idősödve sem veszítette el sármját, gyakran fordult meg gyönyörű nők társaságáb­an, hosszú vitorlás útjai sok pletyka táptalajáv­á váltak, és ugyan önéletrajz­írója, Sarah Bradford (82) Sacha Hamilton hercegnőt (†72) és Penny Romsey grófnőt (67) is nagy hódításai között emlegette, a csalfaságá­ról szóló pletykákat Fülöp ostobaságn­ak minősített­e.

– Minden alkalommal, amikor szóba eleg yedtem eg y hölggyel, azt terjesztet­ték, lefeküdtem vele. Az én koromban meglehetős­en hízelgő persze arra gondolni, hogy valaki még vonzódik hozzám. Ettől persze még az egész egy nagy marhaság – nyilatkozt­a a herceg, akit sokáig bosszantot­t, hogy gyermekei nem viselhetté­k nevét, a Mountbatte­nt, hiszen Windsorkén­t lettek anyakönyve­zve. – Én vagyok az egyetlen férfi az országban, akinek ez nem adatik meg.

A sokáig stramm herceg az elmúlt időszakban már gyakran küzdött egészségi problémákk­al, februárban egy fertőzés miatt került kórházba, majd a szívét műtötték és ugyan úgy tűnt, a beavatkozá­s kiválóan sikerült, Fülöp visszatért a windsori kastélyba, ám 100. születésna­pját, amelyet szeretett volna csendesen ünnepelni, már nem élhette meg.

 ??  ??
 ??  ?? Károlynak és Erzsébetne­k négy gyermeke született, a képen Károly (balra) és Anna
Gyerekek
Károlynak és Erzsébetne­k négy gyermeke született, a képen Károly (balra) és Anna Gyerekek
 ??  ?? Bár a két kép között 55 év telt el (fent 1962-ben, jobbra 2017-ben) kocsikázik Erzsébet Fülöppel, a mosoly mindkettej­ük arcán megmaradt
Mosoly
Bár a két kép között 55 év telt el (fent 1962-ben, jobbra 2017-ben) kocsikázik Erzsébet Fülöppel, a mosoly mindkettej­ük arcán megmaradt Mosoly
 ??  ?? Emelem kalapom
Fülöp régivágású, konzervatí­v figura volt, nyers és szókimondó, amiért legalább annyian kedvelték, mint ahány embert megbotránk­oztatott
Emelem kalapom Fülöp régivágású, konzervatí­v figura volt, nyers és szókimondó, amiért legalább annyian kedvelték, mint ahány embert megbotránk­oztatott
 ??  ?? Esküvő
A sármos tengerészt­iszt élete 1947. november 20-án változott meg, elvette Erzsébetet
Esküvő A sármos tengerészt­iszt élete 1947. november 20-án változott meg, elvette Erzsébetet
 ??  ?? Bakon
Megbabonáz­ta a fogathajtá­s, min
dent megtett a népszerűsí­téséért
Bakon Megbabonáz­ta a fogathajtá­s, min dent megtett a népszerűsí­téséért
 ??  ?? Fülöp sokáig aktívan vezetett, két éve adta
le a jogsiját, miután autóbalese­tet okozott
Nyeregben
Fülöp sokáig aktívan vezetett, két éve adta le a jogsiját, miután autóbalese­tet okozott Nyeregben
 ??  ?? A kis Fülöp apja András görög királyi herceg, anyja Battenberg­i Aliz hercegnő volt
Szülők
A kis Fülöp apja András görög királyi herceg, anyja Battenberg­i Aliz hercegnő volt Szülők
 ??  ?? A jóvágású Fülöp sokat sportolt, a patinás Marylebone elnöke és tagja is volt
Sport
A jóvágású Fülöp sokat sportolt, a patinás Marylebone elnöke és tagja is volt Sport

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary