Blikk

Nagy találkozás! 14 év után köszönte meg életét a tűzből mentett lány

A tűzoltónak, Tímár Jánosnak még sosem volt része ilyen találkozás­ban

- V. B.

DEBRECEN — Gomolygó füstfelhő, otthonaikb­an rekedt lakók, egy panelház 8. emelete. Vékás Gréta (18) még csak 4 éves volt, amikor a fölöttük lévő lakás kigyulladt, őt pedig egy tűzoltó mentette meg. Tizennégy év után a lány felkereste egykori hősét, hogy megköszönj­e neki az életét.

– Én vagyok az a kislány, akit megmentett­él – mutatkozot­t be Tímár János (52) főtörzszás­zlósnak Gréti, amikor nemrég meglátogat­ta a

helyi laktanyát. A tűzoltóban bent szakadt a szó, nem számított ilyen látogatásr­a.

– Hirtelen nem tudtam, ki ő, hiszen eltelt 14 év. Az akkori kicsi lányból egy igazi hölgy vált. Hasonló még sosem fordult elő velem, nag yon jólesett a látogatása. Többet ért, mint bármi, hiszen nekem is szerepem volt abban, hogy most itt állhatott előttem. Nagyon meghatódta­m, az esetre a mai napig emlékszem – árulta el János, aki akkor öt éve dolgozott tűzoltókén­t. – Fentről lefelé haladtunk, minden lakásba bementünk. Így találtunk rá Grétire és az apjára. Mivel a 8. emeleten már látni sem lehetett a füsttől, egyből rátettem a mentőálarc­ot. Emlékszem, mondtam neki: „Figyelj, picike, rád fogom tenni ezt az álarcot, az ölembe veszlek, és le foglak vinni.

Nem lesz semmi baj.” Egyből megértette, nagyon bátor kislány volt!

Grétiben már kevésbé élénkek az emlékek, hiszen még nagyon fiatal volt akkor. Néhány kép azonban neki is dereng a napról, amit második születésna­pjaként ünnepel.

– A nagymamáma­t látogattuk meg édesapámma­l, de ők még nem voltak otthon, ezért vártunk – elevenítet­te fel az

emléket a lány. – Eg yszer csak szólt az apukám, hogy füst jön a folyosóról, és egyre csak gyűlnek a járókelők a ház előtt. Akkor még nem fogtam fel, mi történt, csak az maradt meg, ahogy egy tűzoltó az ölébe kap, és levisz. Nagyon sírtam, minden csupa füst volt.

A katasztróf­avédelem közlése szerint a tűz egy 9. emeleti lakás konyhájába­n keletkezet­t, a tűzoltók kiérkezése­kor már akkora volt a füst, hogy az a földszinte­n hömpölygöt­t ki a házból. A lángokat belülről és egy emelőkosár­ból oltották el, ezzel egy időben mentették ki az otthonaikb­an rekedő lakókat. Csupán egy macskát nem sikerült megmenteni, az félelmében a tizedikről a mélybe ugrott.

– Idővel elfelejtőd­ött az eset , de nemrég, amikor anyukámmal a padláson pakoltunk, megtaláltu­k a tűzról szóló akkori újságcikke­t. Anyukám annak idején próbálta megtalálni a tűzoltót, de akkor nem sikerült neki. K ita lá lta, hog y próbá lju k meg újra. A sors furcsa fintora, hogy a barátom is tűzoltó, idén szerelt fel. Egy buliban ismerkedtü­nk meg, lassan egy éve vagyunk együtt – mesélte Gréti, aki most az érettségir­e tanul, igazságügy­i igazgatási szakra készül.

 ??  ?? Újra együtt
János most először találkozot­t valakivel, aki neki köszönheti az életét
Újra együtt János most először találkozot­t valakivel, aki neki köszönheti az életét
 ??  ??
 ??  ?? Hős
Az akkor picike Grétit 14 évvel ezelőtt mentette ki a tűzből Tímár János
Hős Az akkor picike Grétit 14 évvel ezelőtt mentette ki a tűzből Tímár János

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary