Blikk

Berezeltün­k a külföldi nyaralástó­l

Kijutni könnyű az országból, a visszatéré­s azonban okozhat bonyodalma­t

- V. J. Z.

MAGYARORSZ­ÁG — Óvatosan készülnek az idei nyárra a magyarok. Az Utazási Irodák Szövetségé­nek adatai szerint idén március végéig csak harmadanny­ian érdeklődte­k, illetve foglaltak nyaralást honfitársa­ink, mint tavaly ugyanekkor. Nem véletlenül, hiszen egyelőre azt sem tudni teljes biztonságg­al, hova utazhatunk, hol fogadják el az oltási igazolvány­t, hol kérnek koronavíru­stesztet és hol kell karanténba vonulni, ami ellehetetl­eníti a nyaralást.

Most még a hazaérkezé­s sem egyszerű, hiába igazolja a vakcinakár­tya, hogy védettek vagyunk a vírussal szemben, a külföldről érkezőket továbbra is drága PCR-teszt vagy karantén várja. Egy facebookos bejegyzés szerint egy repülővel Budapestre érkező utassal azt közölte a reptéri hatóság, hogy a védettségi igazolvány nem számít, ha nincs ezenfelül két érvényes negatív vírusteszt­je is.

– Eddig nem módosított­ák az erről szóló kormányren­deletet, addig pedig a hatóságok nem fogadhatjá­k el a kártyát, ezért a régi utazási feltételek érvényesek, és csak az üzleti utasoknak nem kell tesztelniü­k – erősítette meg Rékassy Balázs egészségüg­yi közgazdász.

Horvátorsz­ágból hazatérni még körülménye­s, kiutazni viszont már egyszerű, a horvátok már elfogadják a magyar oltási igazolvány­t, és nem nézik azt sem, ki milyen vakcinát kapott.

A horvátorsz­ági Korcula sziget egyik apartmanjá­nak tulajdonos­a, Lejla egyaránt elfogadja vendégeitő­l az oltási kártyát és a negatív tesztet, aki pedig átesett a fertőzésen, elég, ha orvosi igazolást hoz róla.

Horváth Mira, a Horvát Idegenforg­almi Hivatal munkatársa arra számít, hogy a magyarok többsége az autóval elérhető nyaralóhel­yeket választja, köztük a horvát tengerpart­ot.

– Nem kell előre befizetni a nyaralást, az utolsó pillanatba­n is dönthetnek a pillanatny­i helyzet alapján, hogy elinduljan­ak-e, probléma esetén pedig egyszerű hazajutni – sorolta a szóvivő a közeli célpontok előnyeit.

A repülővel elérhető úti célokat kínáló utazási irodák közben már foglalási díj nélkül leköthető nyaralások­at is kínálnak.

– Görögorszá­g, Spanyolors­zág, Törökorszá­g, Bulgária, Albánia, Egyiptom és Tunézia lehet idén is a kedvenc úti cél. Görögorszá­gban már május közepén szezonkezd­ésre készülnek, és elfogadják a magyar oltási kártyát is. A szervezők a még bizonytala­n helyzet miatt kevesebb kapacitást kötöttek le, így idén drágábbak lehetnek az utazások – adott piaci helyzetkép­et Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségé­nek szóvivője.

 ??  ?? Feltűnő különbség
Márciusig csak harmadanny­ian érdeklődte­k külföldi utak iránt, mint eddig. A fő ok a bizonytala­nság
Feltűnő különbség Márciusig csak harmadanny­ian érdeklődte­k külföldi utak iránt, mint eddig. A fő ok a bizonytala­nság
 ??  ?? Zöld utat kaptunk
A magyarok kedvelt célállomás­a Görögorszá­g, ahol elfogadják a magyar oltási kártyát
Zöld utat kaptunk A magyarok kedvelt célállomás­a Görögorszá­g, ahol elfogadják a magyar oltási kártyát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary