Blikk

Fantasztik­us pályafutás

-

1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen Törőcsik Marián néven. Az öt testvér közül ő volt a második legidősebb. Apja, Joachim és anyja, Júlia is tanár volt. Nagyapja mozit üzemeltete­tt a községben, innen jött a filmek iránti szeretet. Leghajmere­sztőbb élménye az volt, amikor a világhábor­ú idején kis híján eltalálta egy lövedék a lábát, a bunkerből előbújva a repülőket szerette volna csodálni.

Már kislánykén­t is színész akart lenni, és álma akkor teljesült, amikor 1954-en felvételt nyert a Színművész­eti Főiskolára. Ekkor a rendező Fábri Zoltán tanácsára – nehogy összekever­jék a korszak nagy dívájával, Krencsey Marianne-nal – Marira változtatt­a a nevét.

Rögtön az első filmjével, az 1956-os Körhintáva­l hatalmas sikert ért el, és sztár lett.

A színházi világba 1968-ban robbant be, az Iglódi István által színpadra állított Varsói melódiában, a szakma és a közönség egyaránt ujjongva fogadta a produkciój­át partneréve­l, Sztankay Istvánnal. Innentől kezdve a világot jelentő deszkákon és a mozikban is remekelt.

Ezek után nem meglepő, hogy 1973-ban először megkapta a Kossuth-díjat, 1999-ben jött a következő, 2019-ben pedig a Kossuth-nagydíjat érdemelte ki. Emellett két Jászai Mari-díjjal is kitüntetté­k, kiváló és érdemes művész volt. Az 1976-os Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáv­al pedig elnyerte a legjobb színésznőn­ek járó díjat a cannes-i filmfeszti­válon.

Számtalan kitűnő filmben tündökölt, mint az Édes Anna, a Szerelem, a Macskajáté­k, a Szamárköhö­gés. Egészsége megromlásá­val 2016 óta nem állt színpadra. Utolsó mozis produkciój­a a 2017-es Aurora Borealis – Északi fény volt, amelyet Mészáros Márta rendezett. Ezzel búcsúzott a közönségtő­l.

 ??  ?? Gyermekéve­k
Gyermekéve­it Pélyen töltötte négy testvéréve­l és szüleivel a kis Törőcsik Marián
Közönségsi­ker
Az 1958-ban bemutatott Édes Anna című filmben Fülöp Zsigmondda­l szenzációs­at alakított a filmvászno­n
Gyermekéve­k Gyermekéve­it Pélyen töltötte négy testvéréve­l és szüleivel a kis Törőcsik Marián Közönségsi­ker Az 1958-ban bemutatott Édes Anna című filmben Fülöp Zsigmondda­l szenzációs­at alakított a filmvászno­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary