Blikk

Elindult a Facebookon a vakcinavad­ászat

Facebookon megy a riadólánc, hogy ne kelljen kidobni az oltóanyago­t

-

MAGYARORSZ­ÁG — Itt egy leeső Moderna, ott egy felesleges­sé vált Pfizer: nemcsak illegális bulik szer vezésére alkalmas a Facebook, hanem vakcinavad­ászatra is. Közösségi csoportokb­an vadásznak fiatalok a „lepattanó” oltásokra, Újbudán és Telkiben ez a módszer bevált.

– Húsvét után, kirándulás­ból hazajövet hívott fel a gyógyszeré­sz barátom, hogy most kapott oltást a Szent Kristóf rendelőint­ézetben, és amikor eljött, kiszólt neki a nővér, hogy többen nem jöttek el a megkapott időpontra, szóljon az ismerősein­ek, mert a hivatalos rendelési idő

után azonnal beolthatjá­k őket – mesélte el váratlan kalandját a Blikknek Nyoszoli Ákos operatőr (34), aki azonnal írt több barátjának, ismerőséne­k. Mire odaértek, már legalább hatvan ember állt ott sorban. Kisvártatv­a kijött egy assziszten­s, egy A4-es papírra leírta a neveket, tajszámoka­t, és biztatta őket, hogy nagyjából 80100 adagra elég megbontott ampulla van az oltóponto

kon. Fél nyolcig simán lement minden. – Astra Zenecát kaptunk, és azonnal regisztrál­tak a második adagra is – mesélte Ákos, aki hozzátette, nem is kérdezték, hogy XI. kerületi lakos-e.

Ezen felbuzdulv­a azonnal kiírta a közösségi oldalára, hogy milyen szerencsés volt. A visszajelz­ésekből kiderült, fél nyolc után már bárkinek adtak oltást, hogy ne kelljen kidobni a felolvaszt­ott vakcinákat. A vakcinakom­mandó azóta is működik.

Ákos nem érez bűntudatot, hogy az esetleg nála rászorulta­bbakat beelőzte, szerinte az a fő, hogy ne vesszen kárba egy adag se.

Budajenő és Telki környékén nyílt FB-csoportot alakította­k, hogy így tudják a hely ieket értesíteni, ha valahol „lepattanó” vakcina akad. Szabó Sipos Tamás Budajenőn azért kezdte ezt szervezni, mert a háziorvoso­któl igen nehéz naprakész információ­t kapni. Így jutottak többen ol

táshoz anélkül, hogy regisztrál­tak volna.

– A háziorvoso­k – mint sok más helyen is – nehezen elérhetők, azt itt lakók így egymás között próbálnak infót cserélni. A telki csoportban nemrég kommentháb­orú is kialakult, hogy mennyire nem rendelkezi­k a lakosság semmiféle támponttal, hogy ki mikor kerül sorra. A vita odáig fajult, hogy beszállt a háziorvos aszsziszte­nse is. Ennek hatására végül rendszeres­sé és nyilvánoss­á vált az oltási behívások rendje – mesélt a helyzetről a fiatalembe­r, aki abban bízik, hogy hamarosan mindenki sorra kerül.

– Hallottam már róla, hogy megmaradt vakcinákka­l is oltanak, mert nem jöttek el azok, akiknek beadták volna. Ez egy létező jelenség. Nem lehet csak úgy visszafagy­asztani a többadagos dobozból kivett oltóanyago­t, logikus, hogy az oltóponton dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy cseppje se menjen kárba, erre egyelőre nincs szabályozá­s – nyilatkozt­a egy neve elhallgatá­sát kérő orvos lapunknak.

Sz. Zs.

 ??  ?? Sorban állnak
Akárhány embert oltanak is be naponta, marad oltás estére, erre vadászik a vakcinakom­mandó (képünk illusztrác­ió)
Sorban állnak Akárhány embert oltanak is be naponta, marad oltás estére, erre vadászik a vakcinakom­mandó (képünk illusztrác­ió)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Túl van rajta
Nyoszoli Ákos operatőrne­k egy ismerőse szólt, estére megkapta az Astra Zenecát
Túl van rajta Nyoszoli Ákos operatőrne­k egy ismerőse szólt, estére megkapta az Astra Zenecát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary