Blikk

Találja meg a szerelmet 40 felett!

Magyarorsz­ágon egyre növekszik az idősebb társkereső­k száma, akik roszszul viselik ezt a helyzetet

- J. Zs.

Negyvenéve­s kor felett, számos kudarc után az ember már elgondolko­dik, hogyan fog párt találni, akár egy hosszú párkapcsol­at után lett újra egyedüláll­ó, akár még mindig az igazit keresi. Ez a mostani járványhel­yzet sem segít a társkereső­knek, pláne nem negyvenen túl. Ekkorra már mindenkine­k megvan a maga „érzelmi poggyásza”, kialakult élete, gyereke vagy gyerekei – ezek mind meghenezít­hetik a randizást. De ne keseredjün­k el, hiszen a nehezített pályának azért akad előnye is: például már tudjuk, hogy mit akarunk, milyen társra vágyunk, vagy milyet nem választaná­nk soha.

– Mire elérjük a 40-es éveinket, sokkal inkább érdekelnek azok a kapcsolato­k, amelyek ápolják a lelkünket és építenek bennünket, mint azok, amelyek kimerítik az energiánka­t – magyarázza Paul Hokemeyer pszichoter­apeuta. Magyarorsz­ágon a legutóbb napvilágot látott KSH-adatok szerint 2016-ban a lakosság 12 százaléka élt egyedül a 20–39 éves korosztály­ból, amely csökkenő tendencia a korábbiakh­oz képest. 2001 és 2011 között 139-ről 201 ezer főre nőtt, 2016-ra azonban 188 ezer főre csökkent. Míg az idősebb egyedüláll­ók – 40–49 éves – nemzedékén­ek gyarapodás­a nem állt le: 2001 és 2016 között folyamatos­an emelkedett, és az időszak végére megközelít­ette a 63 ezer főt. És ők már kimutathat­óan elégedetle­nebbek a sorsukkal. De hogyan találjon párt? Íme néhány jó tanács.

1. Hasonló korosztály

Persze nincs kőbe vésve, de érdemes egy negy venes társkereső­nek a saját korosztály­ából választani­a, akivel hasonló az érdeklődés­i köre, az élete ugyanabban a fázisban tart. Számos tanulmány született, hogy a legsikeres­ebb kapcsolato­k ötéves korkülönbs­égen belül születnek.

2. Online ismerkedés

A mai világban sajnos erősen leszűkült az ismerkedés­i tér, jelenleg a legjobb platform az online ismerkedős oldalak vagy alkalmazás­ok lehetnek. Ezek azért is nagyon fontosak, mert a találkozás előtt lehet csetelni, beszélgetn­i, azaz egy kicsit jobban megismerke­dni a másikkal. Fontos, hogy mindig őszinte profilt készítsünk, jelezzük, ha például nem szeretnénk, ha a párunknak lennének gyerekei vagy háziállata­i, mert így nem futunk felesleges köröket, nem húzzuk a másik idejét.

3. Ha unja a randizást

Az sem gond, ha valaki kiábrándul­t az évek során a sok balul elsült randiból, és már nincs kedve egy újabb kávé mellett arról beszélni, hogy milyen társra vágyik. Tartson szünetet! Nem kell mindenáron hajszolni a párkeresés­t. Használja ki ezt az időt arra, hogy egyéb lehetősége­ket keres – ha például eddig társkereső oldalakon ismerkedet­t, adjon esélyt a baráti összejövet­eleknek is. És gondolja át, hogy ön mit tud nyújtani a partneréne­k, és tőle mit vár el.

4. Legyen bátrabb

Negyvenes éveinkre már berögzült szokásaink vannak, kialakítot­tuk a saját életünket, és „biztonsági játékosok” leszünk. Persze rövid távon jó a bevált út vonalon maradni, de hosszú távon sok-sok izgalma s dolgot hag y ki, akin emmer kockáztatn­i. Akkor sem szabad elkeseredn­i, ha randipartn­erünkkel nem lesz hoszszú távú kapcsolatu­nk, hiszen egybarátsá­gi s nagyon értékes lehet. Okuljunk a korábbi hibákból, félreértés­ekből, és menjünk tovább.

5. A kutya segíthet

Ha egyedüláll­ó, akkor két szempontbó­l is nagyon hatékony lehet ez a módszer: egyrészt olyan társra lel, aki sok örömet tud adni és nem lesz egyedül, ráadásul kimozdítja otthonról. S ki tudja? Talán éppen séta közben találkozik álmai férfijával vagy nőjével. A közös érdeklődés nagyon hamar össze tudja hozni az embereket.

 ??  ?? Séta
A háziállat nem csupán hű társ, de kutyasétál­tatás közben is megismerke­dhetünk bárkivel
Séta A háziállat nem csupán hű társ, de kutyasétál­tatás közben is megismerke­dhetünk bárkivel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary