Blikk

Magánhadse­reg akarta lerohanni a Dunai Vasművet

Félelem és reszketés Dunaújváro­sban: kilencven autóval jöttek a kopaszok

- Balázs Barnabás– Virág Márton

Megelevene­dtek a vadkeleti kilencvene­s évek péntek éjszaka Dunaújváro­sban: kilencven autóval érkeztek a kopasz férfiak, hogy megszálljá­k a Dunai Vasmű területét – állítólag az orosz résztulajd­onos megbízásáb­ól. A munkások nem tudják, mi lesz a következő, a „hadsereg” vezetője azonban nyilatkozo­tt lapunknak: azt ígéri, visszatérn­ek

DUNAÚJVÁRO­S — Az egykori Sztálinvár­os régi díszletei között péntek éjszaka a 90-es évek maffiózóvi­lága elevenedet­t meg: fülsiketít­ő rendőrségi szirénázás törte meg a panelek csendjét. A város szélén fekvő Dunai Vasműhöz riasztottá­k őket, ahol egy „magánhadse­reg” bukkant fel a semmiből.

– Döbbenet lett úrrá Dunaújváro­s lakóin, amikor megjelente­k a fekete egyenruhás, kopasz, kigyúrt férfiak, hogy hamis papírokat lobogtatva átvegyék a Dunai Vasműben a portaszolg­álatot – emlékezett a történtekr­e Pintér Tamás (40) polgármest­er. – A történtek óta ugrásra készen alszom, hogy ha viszszatér­nek a felbérelt zsoldoshad­sereg tagjai, a rendőrségg­el együtt én is időben a helyszínre érjek!

Az üzemeltető Dunaferr közölte a kisebbségi, ukrán tulajdonos nevében, hogy egy „zsoldoscsa­pat az elmúlt hónapok verbális és jogi agreszszió­ja után fizikai agressziór­a készült”.

– Én vezettem a hét végén Budapestrő­l azt a 90 autóból álló konvojt, amelyiket Dunaújváro­sban feltartózt­atott és visszaford­ított a rendőrség – árulta el a Blikknek Mikó István (40), akit a többségi tulajdonos bízott meg az akcióval. – A kocsikban biztonsági őrök ültek. Az volt a dolgom, hogy az új emberekkel leváltsam a Dunai Vasmű 12 kapujánál a régi biztonsági szolgálato­t.

Mikó a döntést azzal magyarázta, hogy a Dunai Vasmű volt ügyvédje olyan tartalmú levelet küldött az adminisztr­ációs dolgozókna­k, amiből egyértelmű volt, hogy a 150 milliárd forint adósságot maga előtt görgető céget fel akarják számoltatn­i. Állítása szerint a Dunaferr többségi, 99,64 százalékos tulajdonré­szt birtokló orosz tulajdonos­a így akarta megakadály­ozni a vagyon kilopását. – Nem tettem le róla, hogy visszatérj­ek Dunaújváro­sba, de akkor még nagyobb létszámú csapattal jövünk – ígérte Mikó.

Nem véletlen, hogy a gyár körül még vasárnap is köröztek a rendőrök, a kapunál strázsáló biztonsági őrök pedig árgus szemekkel figyelték és ellenőrizt­ék a műszakvált­ásra érkező munkásokat. A legtöbb dolgozó gyorsított az iramon, amikor a pénteki eseményekr­ől érdeklődtü­nk, a feszültség, a félelem szinte tapintható a városban.

„Működik a maffia. Nemrég egyikünket egy poszt miatt rúgták ki” – hárította el a kérdésünke­t egyikük.

Név nélkül többen megerősíte­tték, hogy a jelenlegi igazgatósá­ggal sok problémáju­k van, egyesek a szakszerve­zetek elnyomását, mások a késő béreket említették. Azzal szinte mindenki egyetért, hogy jogállamba­n ilyen eszközöket nem lehet bevetni, de volt, akinek még ez is elfogadhat­óbb volt, mint a jelenlegi vezetés stílusa.

Egy idősebb férfi – aki a terület minden négyzetmét­erét ismeri – felvetette, hogy ha el akarták volna foglalni a gyárat, kb. 70 helyen tudták volna egy mozdulatta­l megbontani a kerítést.

 ??  ?? Védelem
Péntek éjszaka óta megerősíte­tték a biztonsági személyzet­et
Látszatnyu­galom
Most látszólag béke honol a vasműnél, de várható újabb felvonulás
Rendőrség
Az akció után a rendőrök is a közelben maradtak
Védelem Péntek éjszaka óta megerősíte­tték a biztonsági személyzet­et Látszatnyu­galom Most látszólag béke honol a vasműnél, de várható újabb felvonulás Rendőrség Az akció után a rendőrök is a közelben maradtak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary