Blikk

Cseh–orosz viszályt hozott a kémbotrány

- G. Z.

Durva kémhistóri­a

rajzolódik ki a diplo

maták kitiltása mö

gött

PRÁGA — A legmagasab­b ütközési zónát is elérte a Csehország és Oroszorszá­g között kitört diplomácia­i összecsapá­s, amelyet teljesen váratlanul Prága robbantott ki azzal, hogy közölte: elég bizonyíték­kal rendelkezi­k, hogy az orosz titkosszol­gálatoknak szerepük volt a Vrbeticébe­n, 2014-ben a lőszerrakt­ár megsemmisí­tésében. A hét végén Andrej Babis cseh minisztere­lnök bejelentet­te: 18 orosz diplomatát utasította­k ki azonnali hatállyal. Erre Oroszorszá­g meglehetős­en durván reagált, ők 20 diplomatát utasította­k ki.

A Respekt cseh oldal úgy ér tesült, hog y a 2014 -ben felrobbant lőszert Ukrajnának szánták volna, amely akkor éppen komoly harcokban állt az ország keleti részéért az oroszok által támogatott szakadár erőkkel szemben. A Respekt szerint egy bolgár fegyverker­eskedő, bizonyos Emilian Gebrev állt az ukrán fegyverüzl­et mögött.

Szombati bejelentés­ében Andrej Babis minisztere­lnök az orosz katonai titkosszol­gálatot (GRU), azon belül is kifejezett­en a 29 155-ös egységet vádolta meg a robbantáso­kkal. A szabadeuro­pa.hu szerint ezt az egységet vádolták meg több merényletk­ísérlettel és tervezett szabotázsz­sal szerte Európában. Ezek közül a leghírhedt­ebb a Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett mérgezéses merénylet volt az angliai Salisbury városában 2018 márciusába­n. A 29 155-ös egységet hozták kapcsolatb­a egy 2015-ös ügygyel is, melyben a már említett bolgár fegy verkereske­dőt, Emilian Gebrevet támadtak meg egy a Novicsokho­z nagyon hasonló idegméregg­el. Ha ez minden nem lenne elég, a cseh rendőrség április 17-én, szombaton azt is bejelentet­te, hogy keresnek két feltételez­ett orosz ügynököt, akik több útlevelet is használnak, ezek között kettő biztosan orosz névre (Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov) van kiállítva. A két név megegyezik azokkal, akiket a britek a Szkripal-mérgezésse­l vádoltak meg. A Bellingcat nyomozása szerint a két gyanúsítot­t valódi neve Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga – mindketten a 29 155-ös egység tagjai. Moszkva elutasítja a vádakat.

– Ezeket a vádakat bizonyára nem maguk találták ki a csehek, köztudott, hogy az orosz titkosszol­gálat tag jai nem először lépnek fel keményen a határokon túl. Hogy 2014-ben mi lehetett az okuk a robbantásr­a, csak feltételez­ni lehet. A hírek szerint a lőszerbázi­sról az oroszokkal szemben álló ukrán hadsereget láthatták el munícióval, ezért semmisítet­ték meg – értékelte az eseményeke­t Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő. Úgy vélte, az oroszok egyre inkább provokáljá­k Európát, két határ menti övezetükbe­n, így Ukrajnához közel is sok tízezer katonát sorakoztat­tak fel, mindez az uniót és főként a NATO-t és szövetsége­seit is próbára teszi. – Nem hiszem, hogy a helyzet háborús konf liktusba torkollana, de a diplomácia­i kapcsolato­kon van még mit tovább rombolni. A NATO rendkívüli tanácsülés­ének összehívás­a is logikus lépés lenne. De az eszkaláció­s létrán van még néhány lépcsőfok felfelé, akár nagykövets­égek bezárására, a diplomácia kapcsolato­k felfüggesz­tésére is sor kerülhet. De az oroszok dönthetnek úgy is, hogy leállhatna­k a feszültség­ek további gerjesztés­ével, s idővel megindulha­t a kapcsolato­k normalizál­ódása is – mondta a Blikknek a szakértő.

 ??  ?? Robbant a gyár 2014-ben két ember lelte halálát a fegyvergyá­r felrobbant­ása következté­ben
Robbant a gyár 2014-ben két ember lelte halálát a fegyvergyá­r felrobbant­ása következté­ben
 ??  ?? Profik
Putyin emberei állhatnak a csehország­i robbantás mögött
Profik Putyin emberei állhatnak a csehország­i robbantás mögött

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary