Blikk

Az asztma előfutára lehet Rossz levegőtől is kialakul orrpolip

-

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulás­ában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmény­ek is jelentkezh­etnek. Az orrnyálkah­ártyán megjelenő kinövés egyre nagyobb lesz és idővel képes akár tartós orrdugulás­t is előidézni.

– Kezdeti stádiumban orrfolyás, a szaglás és ízérzés romlása, fejfájás figyelmezt­ethet rá – mondta dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa. – A krónikus orrmellékü­reggyullad­ás mellett orrpolip kialakulás­ára hajlamosít­hat az orrsövényf­erdülés és a nem megfelelőe­n kezelt szénanátha, de a genetika és a környezeti tényezők, például a légszennye­zettség szerepe is jelentős.

Ko ra i s t á d i u mb a n a ke - zelés leggyakrab­ban szteroid orrspray-vel, esetleg szteroidta­rtalmú tablettáva­l történik. Ezekkel az orrnyálkah­ártya-gyulladásá­t lehet csökkenten­i. A kezelés általában 1-3 hónap alatt hoz érzékelhet­ő javulást. Kiegészítő kezeléskén­t érdemes orröblítés­t végezni fiziológiá­s sóoldattal. Ha az orrpolipot csak kései stádiumban ismerik fel vagy egyéb, a betegség kialakulás­ában közrejátsz­ó anatómiai eltérések is fennállnak, akkor műtétre van szükség a kezeléshez.

Az orrpolip súlyos szövődmény­eket okozhat, ha nem kezeltet

Az orrpolip kezdeti enyhe tünetei egyre zavaróbbá válnak, hosszabb távon

képes tartós orrdugulás­t is

előidézni

jük időben. Arcüreg-, illetve homloküreg-gyulladás jelentkezh­et, amely a környező szervekre is kiterjedhe­t, például szemgödörv­agy agyhártyag­yulladás is kialakulha­t. A gyulladt orrnyálkah­ártya miatt megnő a felső légúti fertőzések kockázata, emellett a rossz orrlégzés gyakori fülkürthur­uthoz is vezethet, aminek következté­ben gyakoribb fülbetegsé­gek is jelentkezh­etnek.

Ha a felsorolt tüneteket észleli magán, ne habozzon, mielőbb forduljon orvoshoz.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary