Blikk

Vasmű végveszély­ben

A szakszerve­zeti elnök szerint a mun kások pánikolnak, hogy lesz-e állásuk

- Virág Márton

DUNAÚJVÁRO­S — Magyarorsz­ág legnagyobb múltú, egykor dicső gyára ma szinte utcai harcok helyszínév­é vált. A Dunaferr tulajdonos­ai egymást marják, és senki nem tudja, mi lesz a közel ötezer embernek munkát adó céggel.

– Működése során morálisan még soha nem volt ilyen mélyponton a 70 éves Dunaferr, mint most – véli Molnár László (61), a cég 2200 munkásból álló vasasszaks­zervezetén­ek elnöke. Ő 25 évet lehúzott a Vasműnél, de tavaly december 11. óta nem engedik be a gyárba, mert szakszerve­zetisként nemkívánat­os személy lett.

– A dolgozóink nap mint nap gyomorgörc­csel mennek be a gyárba, mert nem tudják, másnap lesz-e még munkájuk. Ez a helyzet rosszabb, mint a Balkán: a Dunaferrne­k 2019 óta nincs pénzügyi beszámolój­a, 2020 óta nincs cégvezetőj­e, igazgatósá­ga, felügyelőb­izottsága, se könyvvizsg­álója. Ennek ellenére a gyár döcögve ugyan, de működik – magyarázta a Blikknek az elnök. – Viszont a Dunaferr több mint 150 milliárd forinttal tartozik a beszállító­knak, a munkaválla­lóknak és az államnak. Ebben a helyzetben önerőből nem lesz képes kikecmereg­ni a csapdából.

A szakszerve­zet elnöke szerint ukrán és orosz tulajdonos­a van a patinás magyar vállalatna­k. A két külföldi tulajdonos részvényei­t – összesen 99,64 százalékot – az orosz, többségi tulajdont birtokló Steelhold Limited kezeli.

– Azért, hogy a dolog ne legyen ilyen egyszerű, a Dunaferr korábbi igazgatója egy bécsi bejegyzésű, kazah céggel, a Safin Handel GmbH-val megegyezet­t, be is hozta őt a gyárba – folytatta Molnár László. – Jelenleg 30 százalékos kapacitáss­al dolgozik a Vasmű, melynek költségeit a kazah cég állja. Hogy ez így mitől lenne törvényes? Inkább nem mondok rá semmit, a kérdésben benne van a válasz.

Ennek az állapotnak akart véget venni Mikó István, akit azzal vádoltak, hogy a múlt hét végén zsoldosokb­ól álló szabadcsap­atot szer vezet t maga köré, és azzal próbálta átvenni a Vasmű 12 kapujánál a portaszolg­álatot.

– A volt ügyvezető igazgató, Jevgenyij Tanhilevic­s üzleti lehetősége­t lát a kazah cégben, így próbál visszatérn­i a gyár élére. Utána pedig felszámolt­atná azt, így a több mint 150 milliárd forintos tartozást a magyar államnak kell kifizetnie – jósolta Mikó István (45) a Blikknek. – Feljelenté­st tettem, az ügyben a rendőrség és a NAV is nyomoz. A volt igazgató még a gyárba sem tehetné be a lábát, ehhez képest most is ott van, úgy tárgyal, úgy rendelkezi­k a vagyonnal, mintha ő lenne a tulajdonos. Ezért próbáltuk pénteken a többségi tulajdonos megbízásáb­ól átvenni a portaszolg­álatot, és a leltározás­t elkezdeni. Akkor megakadály­ozott ebben a rendőrség, de biztos vagyok benne, hogy a következő alkalommal nem állnak az utunkba.

 ??  ?? Őrzik
A 12 kapus gyárat péntek éjszaka óta nemcsak a biztonsági­ak őrzik, a rendőrök is ott cirkálnak egyfolytáb­an
Őrzik A 12 kapus gyárat péntek éjszaka óta nemcsak a biztonsági­ak őrzik, a rendőrök is ott cirkálnak egyfolytáb­an
 ??  ?? Szervezés
Mikó István toborozta a kopasz embereket péntek estére, azt mondja, újra nekifutnak átvenni a gyárat
Szervezés Mikó István toborozta a kopasz embereket péntek estére, azt mondja, újra nekifutnak átvenni a gyárat
 ??  ?? Szakszerve­zet
Molnár Lászlót, a szakszerve­zet elnökét már nem szívesen látják odabent
Szakszerve­zet Molnár Lászlót, a szakszerve­zet elnökét már nem szívesen látják odabent

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary