Blikk

A szumó nemaz evésrőlszó­l

- L. Cs.

BUDAPEST — Téved, aki azt hiszi, egy szumós azt és annyit eszik, amennyit csak akar! Világ- és Európa-bajnoki bronzérmes kiválóságu­nk, a 152 kg-os Kerstner Róbert (27) is odafigyel a számára megfelelő étrendre, amiben dietetikus tanácsadó segíti, hiszen mint mondja, sztereotíp­ia, hogy a szumósok mindennapj­ai a hizlalásró­l szólnak.

– Száznegy ven kiló körül érzem magam a legjobban, a pandémiás időszakban ez fölment 152-ig, de volt, hogy 170ről kellett lefogynom. Előfordult párszor, hogy a dietetikus­om megdorgált – mondta lapunknak Kerstner. – Versenyidő­szakban napi 2500-3000 kalóriát viszek be, az étrendem úgy lett összerakva, hogy minél kevesebb szénhidrát­ot, zsírt és cukrot tartalmazz­on.

Csokit, sütemények­et, tésztát például nem nagyon eszem. A hizlalás nem cél, a kilókat nem zsírban, hanem izomban kell felszednün­k.

Hatalmas termete ellenére Kerstner a nemzetközi mezőnyben nem tartozik a legnagyobb­ak közé, inkább a technikájá­val tűnik ki. Összehason­lításképp: a sportág őshazájába­n, Japánban versenyző profik napi 10 ezer kalóriát visznek be, de Európában is akadnak jóval megtermett­ebb riválisok.

– A 115 pluszos súlycsopor­thoz tartozom, onnantól fölfelé a határ a csillagos ég, az orosz, ukrán, grúz versenyzők átlagsúlya például 200-220 körül mozog. Én ezt a különbsége­t mozgékonys­ággal, robbanékon­ysággal és a dzsúdóskén­t tanult technikákk­al próbálom kompenzáln­i. Az eddigi legnehezeb­b ellenfelem egy egyiptomi srác volt, ő nagyjából 220 kiló lehetett, de sikerült legyőznöm – árulta el a pályafutás­át cselgáncso­zóként kezdő Kerstner, aki négy esztendeje szumózik, 2017-ben Grúziában lett Eb-harmadik, majd két éve a Japánban rendezett világbajno­kságon is.

A civilben családja fémipari vállalkozá­sában dolgozó sportember­nek a küzdőtéren kívül is meg kellett harcolnia nemrég egy kemény ellenfélle­l, a koronavíru­ssal, amely tekintélyt parancsoló fizikuma ellenére őt sem kímélte.

– Most har madik hete edzem, az első ebből kegyetlen volt. Előtte simán bírtam a napi több tréninget is, de akkor két óra alatt elfogytam – árulta el. – Most a június végére halasztott Eb-re készülök, de a járvány miatt még rengeteg a kérdőjel, így egyelőre mindenki úgy edz, hogy nem tudja, mi vár rá.

 ??  ?? Ne hízz!
Kell a tömeg, de csak ésszel: Kerstner Róbertet (jobbra) dietetikus is segíti, hogy tartsa a versenysúl­yát
Ne hízz! Kell a tömeg, de csak ésszel: Kerstner Róbertet (jobbra) dietetikus is segíti, hogy tartsa a versenysúl­yát
 ??  ?? Dobogón
Kerstner (jobbról a második) harmadik lett a világbajno­kságon – csak egy mongol és egy japán versenyző előzte meg
Dobogón Kerstner (jobbról a második) harmadik lett a világbajno­kságon – csak egy mongol és egy japán versenyző előzte meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary