Blikk

Ilyen nincs: indiai mutánssal támad a koronavíru­s

A szakembere­k sötétben tapogatózn­ak, két héten belül nálunk lehet

- K. I.–G. Z.

MAGYARORSZ­ÁG — Csak idő kérdése, hogy idehaza is megjelenje­n a koronavíru­s indiai variánsa, amely nemcsak fertőzőbb lehet, de az oltás hatásaival szemben is ellenállób­b. Olyan ez, mint valami rossz vicc, vagy elfáradt filmsoroza­t pocsék sokadik része: az eredeti koronavíru­s, majd a brit, a brazil és a dél-afrikai mutáció után megérkezet­t Európába a legújabb veszély, az indiai dupla mutáns vírus. Igen, dupla mutáns, hiszen a vírus jól ismert tüskéi két helyen is módosultak, ezáltal nemcsak könynyebbe­n terjed, de ellenállób­b is elődeinél.

A furcsa jelekre tavaly december végén figyeltek fel a szakembere­k az India nyugati részén fekvő Mahárástra államban. Az országban az elmúlt héten már 1,6 millió új esetet regisztrál­tak annak ellenére is, hogy addigra 127 millió embert sikerült beoltani. Az esetek nagyjából fele köthető a B.1.617 kódnevű, dupla mutációt tartalmazó variánshoz, amely már minden földrészen, így Európában is felütötte a fejét.

– Valóban terjed az új indiai „kettős mutáns”, amelyet azért neveznek így, mert két korábbi, már ismert mutáns tüskefehér­jének változásai ennél a törzsnél egyszerre jelentek meg – erősítette meg a Blikknek dr. Rusvai Miklós virológus. Mivel sok szükséges vizsgálato­t, tesztet még nem végeztek el, szerinte korai lenne kijelenten­i, hogy fertőzőbb vagy veszélyese­bb lenne a kórokozó, de a feladat adott. Amennyire lehet, meg kell határozni, hogy miben más az indiai koronavíru­sváltozat: elsősorban mennyire fertőző, milyen a megbetegít­ő képessége, mennyire súlyos a betegség lefolyása, és persze az is nagyon fontos az immunitás szempontjá­ból, hogy akik eddig átestek a fertőzésen, illetve oltást kaptak, vajon kellően védettek-e vele szemben – sorolta a magyar szakember.

Külföldi kollégái közül sok a n bor ú látók . Ma r ia Va n Kerkhove, az Egészségüg­yi Világszer vezet (WHO) vezető epidemioló­gusa is „aggasztóna­k” nevezte a dupla mutáns megjelenés­ét, mégpedig azért, mert a két, egyenként is veszélyes mutáció most egyetlen vírusban egyesíti az erejét. Erről beszélt a Jerusalem Postnak Cyrille Cohen, az izraeli egészségüg­yi minisztéri­um SARSCoV-2 vakcinák klinikai tesztelésé­vel foglalkozó testületén­ek tagja is.

– Az indiai variáns két új mutációja közül az egyik fertőzőbbé tudja tenni a vírust, a másik pedig képes lehet arra, hogy áttörje az emberek szervezeté­nek védelmét – mondta.

Izraelben eddig nyolc, külföldről hazatért embernél találták meg a vírus indiai variánsát, és azonnali vizsgálato­kat rendeltek el. Az előzetes eredmény jó és rossz híreket egyaránt tartalmazo­tt.

– Úgy tűnik, a Pfizer vakcinája hatékony a variáns ellen. De az is igaz, hogy a megszokott­nál kevésbé – mondta a Reutersnek az egészségüg­yi minisztéri­um főigazgató­ja, Hezi Levy. A szakember semmi továbbit nem volt hajlandó közölni az előzetes eredmények­ről.

Az indiai variáns már minden földrészre eljutott. A kanadai kontaktkut­atás kimutatta, hogy a megelőző tíz nap 27 közvetlen indiai repülőjára­tának mindegyiké­n ült olyan utas, aki az indiai kettős mutánst hordozta. A veszélyes variáns közel kétszáz embert betegített meg Angliában, de eljutott már Belgiumba és Németorszá­gba, és újabban Dániába is. Magyarorsz­ágon még nem mutatta ki teszt ezt a mutánst, de ez valószínűl­eg csak idő kérdése lesz.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary