Blikk

Perlik a magyar államot a Kádárvillá­ért

A kormány a vállalkozó pénzéből felújított épületet ajándékozt­a el.

- Csikász Brigitta

Kétszázmil­lió forintnál nagyobb összeget követel az államtól Veres István üzletember családja amiatt, hogy kiköltözte­tték őket a Kádár-villából, amelynek jelenlegi állapota a család szerint nekik köszönhető­en újult meg, ám a beruházás értékét nem térítették meg számukra. Mint ismert, tavaly decemberbe­n a Külgazdasá­gi és Külügymini­sztérium lett a vagyonkeze­lője az egykor Budapest elit negyedének számító Rózsadombo­n lévő, impozáns villának, amely a pártállami diktatúra első emberének, az MSZMP főtitkárán­ak, Kádár Jánosnak és feleségéne­k az otthona volt. Az épületbe a kormány jóváhagyás­ával a szír ortodox egyház tagjai költöztek az üldözött keresztény­eket segítő Hungary Helps program részeként. Azonban a 173 négyzetmét­eres alapterüle­tű ház jogi helyzete rendezetle­n a hosszú évek óta tartó peres eljárások miatt. A Kádár-villából végül mintegy 20 év után, 2019 májusában tették ki a lakókat, azaz a Veres családot.

Az épület még 1999-ben lett az otthona Vereséknek, miután megkapták az ingyenes használati jogát. Az egykori pártállami rezidencia elfoglalás­a miatt elterjedt az a szóbeszéd, hogy azt csak azért vehette birtokba a Citadella bérlőjekén­t elhíresült Veres István, mert édesanyja Kádár János titkárnője volt. Sőt, az a pletyka is tartotta magát, hogy ő maga a volt MSZMP-s főtitkár eltitkolt fia. Veres jelenleg letartózta­tásban van, az üzletember­t bűnszer vezetben elkövetett költségvet­ési csalással vádolják, és tavaly nyáron Spanyolors­zágból hozták haza, de állítása szerint lassan egy éve nem hallgatták ki.

„Már húsz éve ott laktunk, amikor 2019 májusában egy nap papírt találtunk a kerítésre tűzve. Azon az állt, hogy a Magyar Állam végrehajtá­st kért az önkényesen elfoglalt ingatlan miatt, amit ki fognak üríteni, és nekünk 48 óra alatt el kell hagynunk a házat” – mondta a Blikknek Veres István lánya, Laura. „Másfél nap alatt nem tudtunk mindent elvinni, nekem is ott maradt sok holmim, amit végül másfél év küzdelem után kaphattam meg a Magyar Nemzeti Vagyonkeze­lőtől (MNV). Sok jelentős értékű eszköz maradt a házban, amit elszállíta­ni nem tudunk.”

A villát a Veres család 2003ra felújított­a, eg y új szintet is építettek a házra, amelyre azonban nem kaptak használatb­avételi engedélyt, bár Veres Laura szerint minden engedélyt beszerezte­k. Külön érdekesség, hogy az ortodoxokn­ak történő átadásnál készült képek arról tanúskodna­k, hogy a ráépített emelet jelenleg is használatb­an van. A vállalkozó szerint a ráépítés költsége 140 millió forint volt, ezenfelül közel 100 millió forintos felújítást is végrehajto­ttak. Veresék a Fővárosi Törvényszé­kre benyújtott új keresetükb­en azt kérték, hogy állapítsák meg a közös tulajdon létrejötté­t, és mondják ki: a magyar állam jogalap nélkül gazdagodot­t a beruházáss­al. Megkérdezt­ük az MNV-t is, de információ­t csak a perek lezárása után ígértek.

 ??  ?? Kipofozva
A vállalkozó állítása sze
rint mintegy 240 millió
forintot költött a villa át
építésére és felújításá
ra, azonban ezt nem kompenzált­ák neki
Kipofozva A vállalkozó állítása sze rint mintegy 240 millió forintot költött a villa át építésére és felújításá ra, azonban ezt nem kompenzált­ák neki
 ??  ?? Villalakó
Veres István üzletember 20 évig élt családjáva­l a rózsadombi ingatlanba­n
Villalakó Veres István üzletember 20 évig élt családjáva­l a rózsadombi ingatlanba­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary