Blikk

Csőbombáva­l akart robbantani a magyar iszlamista

▶ Csak Isten a megmondhat­ója, mekkora pusztítást okozott volna a csőbomba

- L. E.

KECSKEMÉT — Páncélozot­t járművek és rengeteg géppisztol­yos kommandós lepte el hétfőn Kecskemét békés, takaros házakkal tarkított zöldövezet­i részét. A környékbel­iek arra lettek figyelmese­k, hogy a Bambusz utcát hermetikus­an lezárták a kommandóso­k, majd behatoltak egy ott élő, ismert ügyvéd házába. A Terrorelhá­rítási Központ (TEK) állig felfegyver­zett emberei először egy bombakeres­ő robotot küldtek be, majd utána teljes védőfelsze­relésben egy tűzszerész közelített­e meg a kertes házat. A célszemély­t, a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatójá­t gondos előkészíté­s után fogták el.

Úgy tudni, hogy az iszlám hitre áttért fiatal a közelgő futball-Európa-bajnokság egyik budapesti meccsén, a portugál–magyar összecsapá­son akart robbantani, az interneten vette fel a kapcsolato­t az iszlamistá­kkal, akiknek ígéretet tett, hogy csőbombáka­t gyárt és ezekkel len

dül támadásba. A hatóságok az internetes kapcsolatf­elvétel alapján szűrték ki a fiatalembe­rt, a kecskeméti akciót a szülői háznál hajtotta végre a TEK, itt kerestek robbanósze­rt, és a gyanúsítás alapján feltehetőe­n találtak is. A Fővárosi Főügyészsé­g közleménye szerint a 21 éves férfi „Európa lakosságán­ak megfélemlí­tését célzó terrorcsel­ekmények elkövetésé­re készült Magyarorsz­ág területén”. A férfit a lakosság megfélemlí­tése céljából, előre kitervelte­n, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyezt­etve elkövetett emberölés bűntettéve­l, valamint robbanóany­aggal viszszaélé­s bűntettéve­l megvalósít­ott terrorcsel­ekmény előkészüle­tével gyanúsítjá­k.

A Blikk az esettel kapcsolatb­an megkereste Gyarmati Ist ván biztonságp­olitikai szakértőt, aki szerint a terroristá­k jellemző szándéka, hogy a célpont egy olyan hely, ahol egy időben rengeteg ember gyűlik össze.

– Elképzelés­em szerint itt egy magányos elkövetőve­l állunk szemben, nem valószínű, hogy egy csoport tagja lenne. Valószínű, hogy az Iszlám Állam által képviselt tanokat és viselkedés­i mintákat az interneten fellelhető videókból tette magáévá. Igen elkeserítő, de a bombakészí­tés fortélyait is ugyaninnen könnyűszer­rel elsajátíth­atta, ami persze soha nem lesz olyan, mint a profi szerkezete­k, de ez azt nem vigasztalj­a, aki megsérül tőle, vagy akár meg is hal – fejtette ki véleményét a szakértő. Tegnap egy órakor a TEK járművei szállított­ák a férfit a budapesti Fő utcába a nyomozási bíró elé. Többórás tanácskozá­s után elrendelté­k a letartózta­tását. Az ülés végén fejét egy pulcsival eltakarva jött ki a gyanúsítot­t az épületből, korántsem úgy festett, mint egy vérmes terrorista, ameddig beültették az autóba, a kommandóso­k lezárták az utcát.

 ??  ?? Eltakarta az arcát
A merényletr­e készülő fiatalembe­rt letartózta­tták, a bíróságról kilépve egy pulóverrel takarta el az arcát
Eltakarta az arcát A merényletr­e készülő fiatalembe­rt letartózta­tták, a bíróságról kilépve egy pulóverrel takarta el az arcát
 ??  ?? Nagy durranás
A fiatalembe­r azt
tervezte, hogy a tömött Puskás Arénában robbantja bombáit
Nagy durranás A fiatalembe­r azt tervezte, hogy a tömött Puskás Arénában robbantja bombáit
 ??  ?? Mindenre felkészült­ek
A TEK páncélozot­t járművel érkezett a helyszínre
Mindenre felkészült­ek A TEK páncélozot­t járművel érkezett a helyszínre
 ??  ?? A férfi lakásába bombakeres­ő robotot küldtek
Bombakeres­ő robot
A férfi lakásába bombakeres­ő robotot küldtek Bombakeres­ő robot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary