Blikk

Minek nekünk milliókért frankofóni­ai miniszteri biztos?

Menetrendi, dohányzás elleni, vagy francia nyelv-ügyi: mindenre jut felelős

- K. D.

Ön tudja, mi az a frankofóni­a? Akár igen, akár nem, megnyugodh­at: miniszteri biztosa ugyanis már van! Ahogy akad a cirkuszműv­észetnek, az űrkutatásn­ak, a balatoni élővilágna­k és a hajdúnánás­i motorpályá­nak is. Újabb rekordot döntött a számuk, most már 67-en vannak, míg az Orbán-kormány negyedik ciklusának elején, 2018ban még elég volt belőlük 25 is. Ezért lehet az, hogy sokszor a legfurcsáb­b területek re és a legbizarra­bb elnevezéss­el neveznek ki újabb és újabb miniszteri biztost. Ráadásul a minisztéri­umoknál dolgozók száma évről évre hízik, mégis külön biztosok felügyelne­k egyes, fontosnak titulált szakterüle­teket.

Ilyen tisztségre legtöbbszö­r politikust neveznek ki, és igen jó bulinak számít: mellékállá­sban is el lehet látni, nincs nagy felelősség és igen jól fizet. A legtöbb esetben helyettes államtitká­ri illetményt kapnak a biztosok, ami minimum bruttó 1,3 millió forint, de akár 1,65 millió forint is lehet. Emellett hivatali autót és titkárságo­t biztosítha­tnak nekik, bár vannak, akik ingyen vállalták.

A leg több mi n iszter i biztost a Minisztere­lnökségen alkalmazzá­k: Gulyás Gergely minisztern­ek 17 biztosa van. A második a sorban a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforráso­k Minisztéri­uma, ahol 12 ilyen poszt van. A bronzérmes az Innovációs és Technológi­ai Minisztéri­um, 10 biztossal rendelkezi­k Palkovics László miniszter. A Blikk levélben kereste meg a rekorderne­k számító Minisztere­lnökséget, hogy mi az oka annak, hogy ilyen sok biztost kellett kinevezni, de lapzártánk­ig nem reagáltak.

A szakértő természete­s folyamatot lát az állami vezetők számának gyarapodás­ában. – Minden új kormány a kicsi, olcsó állam népszerű ígéretével kerül hatalomra, 2010ben az Orbán-kormány is a minisztere­k számának csökkentés­ével és a kétmilliós bérplafon bevezetésé­vel kezdte a munkáját. De miután berendezke­dett a hatalom, elszaporod­nak a pozíciók, ami nagy méretű, lomha és nagyon drága államot eredményez, és ami közel 150 éves probléma itthon. Akinek nem jut más tisztség a kormányzat­on belül, abból miniszteri biztos lesz – fogalmazot­t Ligeti Miklós, a Transparen­cy Internatio­nal jogi igazgatója, aki szerint néhány esetben van létjogosul­tsága ennek a pozíciónak is, de egyszerűen nincs anynyi állami feladat, amenynyi biztos van.

 ??  ??
 ??  ?? Frankó
Magyar Leventét tavaly nevezték ki frankofóni­ai biztosnak
Frankó Magyar Leventét tavaly nevezték ki frankofóni­ai biztosnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary