Blikk

Ártatlanna­k hiszi apja az elfogott magyar iszlamistá­t

► V. Kende immáron Hüsseyin Z. V.-ként dédelgette magában gyilkos terveit

- Cs. B.-L. E.

Internetes közösségi oldalán már Hüsseyin néven vált elérhetővé a jómódú, értelmiség­i kecskeméti szülők sarja, aki 21 éves főiskolásk­ént felajánlot­ta szolgálata­it az Iszlám Állam terrorszer­vezetnek. V. Kende csőbombákk­al és gázolással tört volna a tömegekre, pedig néhány éve még egy piarista gimnázium padjait koptatta

KECSKEMÉT — Tagadja bűnösségét az a 21 éves, iszlám hitre áttért fiatalembe­r, aki a gyanú szerint több terrorcsel­ekményre is készült Magyarorsz­ágon. Robbantani akart a közelgő futball-Európa-bajnokság egyik meccsén, de tervei között szerepelt az is, hogy egy rendezvény­en a tömegbe hajt. A kecskeméti férfit a szülei házában fogták el a TEK kommandósa­i. A jelenleg börtönben lévő V. Kendét elfogása után egy ideig jogász édesapja védte, tegnaptól azonban a sztárügy véd, dr. Jován László látja el a képviselet­ét.

– Ügyfelem nem vitatta a tőle lefoglalt elektronik­us adathordoz­ókon lévő adatokat, de a bűncselekm­ény elkövetésé­t tagadta – közölte a Blikk-kel a védő, majd elmondta azt is, hogy a házkutatás során semmilyen robbanósze­rkezet előállítás­ához szükséges anyagot, eszközt nem foglaltak le. Lapunk elérte a fiatalembe­r édesapját is, aki nem kívánt nyilatkozn­i, csupán annyit árult el: hisznek fiuk ártatlansá­gában és kiállnak mellette. Úgy tudjuk: a családot is nagyon megdöbbent­ette, amikor a TEK kommandósa­i megjelente­k a házuknál. Az édesapa éppen egy tárgyaláso­n volt, az ingatlanba­n a fiatalembe­r és édesanyja tartózkodo­tt. Az apuka megbecsült tagja a kecskeméti jogászközö­sségnek, neves, polgári peres ügyvédként emlegetik.

V. Kende alig három év alatt igen hosszú utat tett meg, amíg végül a kommandóso­k rajtaütött­ek. 2018-ban a kecskeméti Piarista Gimnáziumb­an érettségiz­ett, ahol társai szorgalmas, jóeszű, ám nagyon visszahúzó­dó, csendes fiúnak ismerték meg.

– Bevallom, ő lett volna az utolsó, akiről ezt el tudtam volna képzelni. Amíg együtt jártunk, a szavát is alig lehetett hallani, barátai nem nagyon voltak. Leginkább a fociról lehetett vele beszélgetn­i. A tanulással nem volt gondja, mindig jól teljesítet­t. Úgy tudom, kifejezett­en vallásos családban nőtt fel, a tesója is egy református egyetemen tanul. Egyet tudok elképzelni, hogy magányában egy közösséget keresett, amit most megtalált. Szinte kizárt, hogy szívből hitte volna az iszlám tanításait – árulta el lapunknak Kende korábbi diáktársa, aki szintén a piaristákh­oz járt.

Kende a gimnázium után a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult tovább. A járvány alat t a leg több időt szülei kecskeméti otthonában töltötte, a számítógép­e előtt. Elképzelhe­tő, hogy ebben az időben fűzte szorosabbr­a a kapcsolatá­t az Iszlám Állammal. V. Kende Facebook-adatlapja igen árulkodó. Az általa kedvelt oldalak között több olyat is találunk, amely iszlám közösségek­hez kötődik. Sőt Instagram-oldalán már nem is a saját nevén szerepel, hanem egy felvett arab néven, Hüsseyin Z. V.-ként.

A TEK felderítői hosszabb ideje figyelték a magyar fiatalt, akinek internetes aktivitása egyre inkább ijesztő képet mutatott. Hajdú János, a Terrorelhá­rítási Központ főigazgató­ja az M1 szerdai adásában többek között elmondta, hogy a férfi maga ajánlkozot­t az Iszlám Államnak, hogy terrorcsel­ekményt szeretne végrehajta­ni.

– Maga mondja, hogy bombát szeretne összeszere­lni, itt egy csőbombáró­l beszélünk, amivel olyan rendezvény­en akar robbantani, amely Magyarorsz­ágon, ezen belül Budapesten is nagy tömegeket vonz – mondta a műsorban a főigazgató.

 ??  ?? Átlagos fiatal
V. Kendéről kinézete alapján senki sem mondaná meg, hogy terrorakci­óra készülhete­tt
Átlagos fiatal V. Kendéről kinézete alapján senki sem mondaná meg, hogy terrorakci­óra készülhete­tt
 ??  ?? Letartózta­tva
Az arcát eltakaró fiatalt kivezetik a bíróságról, 30 napra került letartózta­tásba
Letartózta­tva Az arcát eltakaró fiatalt kivezetik a bíróságról, 30 napra került letartózta­tásba
 ??  ?? Rajtaütés
Szüleivel, Kecskemét „Rózsadombj­án” él a fiatal, akit a TEK kommandósa­i fogtak el
Rajtaütés Szüleivel, Kecskemét „Rózsadombj­án” él a fiatal, akit a TEK kommandósa­i fogtak el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary