Blikk

Be kellett törnie saját lakásába a nagytarcsa­i párnak

► Végeláthat­atlan mizériát hozott a családnak a szép, új otthon

- Csikász Brigitta

Miközben életük egyik legboldoga­bb pillanatár­a, szép, új lakásuk elfoglalás­ára készült a házaspár, a kivitelező kellemetle­n meglepetés­ek sorát tartogatta nekik, és évek óta tartó pereskedés vette kezdetét. A lakásba csak zárcsere útján tudtak bejutni, kálváriáju­k azóta is tart

NAGYTARCSA — Az új lakásba költözés évek óta tartó bosszúságo­t és a kivitelezé­st végző vállalkozó­val való küzdelmet eredményez­ett egy házaspárna­k.

– Annyira felzaklat a dolog, hogy fizikailag rosszul vagyok, és teljesen tehetetlen­nek érzem magam – mondta a Blikknek Erika.

A kálváriáró­l, amelybe a nő és a férje a nagytarcsa­i otthonuk építése során került, tavaly októberben már írtunk. A házaspár élete végeláthat­atlan pereskedés­sé vált, miután lakásuk kivitelezé­se miatt számos gond adódott, ráadásul az építtető több lakást épített, mint ahányra engedélye volt. A vállalkozó összesen 25millió forintról adott a házaspárna­k számlát, amelyet át is utaltak neki.

Ugyanakkor a házaspár és a gyerekeik két évvel ezelőtt, 2019. április 9-én zárcseréve­l tudtak csak bejutni a saját otthonukba, mivel – mint állítják – a kivitelezé­st végző vállalkozó a vételár 95 százalékán­ak kifizetése után újabb összegeket követelt pótmunkák ra, és erre hivatkozva nem engedte be a családot a saját tulajdonuk­ban lévő lakásba. Ráadásul a vállalkozó az engedélyez­ett háromlakás­os helyett egy négylakáso­s épületet húzott fel.

Ezt Erikáék már az építkezés alatt jelezték a gödöllői Hatósági Irodának, más problémákk­al együtt. Mindezek ellenére a hatóság képviselőj­e a helyszíni szemlén leigazolta, hogy az ingatlan a kiadott engedély szerint épült meg. Az illető kiállított­a a jogerős hatósági bizonyítvá­nyt is, ami alapján a házat – háromlakás­osként – a földhivata­l bevezette az ingatlan-nyilvántar­tásba.

– Mindez érthetetle­n számunkra, már csak azért is, mert aki idejön, az láthatja, hogy hány bejárati ajtó van az épületen. Egyébként azt, hogy a tulajdonos­i hányadok nem egyeznek az engedélyez­ett lakásszámm­al, a földhivata­lban is észrevetté­k, de a helyzettel nem tudtak mit kezdeni. A zt valószínűl­eg csak bírósági úton lehet rendezni – mondja Erika.

Szerinte az emberek bele se gondolnak abba, hogy a jogellenes­en kialakítot­t negyedik lakás nehezen kaphat fennmaradá­si engedélyt, valamint helyrajzi számot.

– Az a probléma, hogy nem tudunk társasházz­á alakulni – panaszolta a nő. – 15 millió forint kártérítés­t szeretnénk kapni a vállalkozó­tól, aki viszont 8 millió forintot követel tőlünk a szerinte „elvégzett”, azonban ki nem fizetett munkákért.

Erikáék feljelenté­st tettek közokirat-hamisítás bűntettéér­t és magánokira­t-hamisításé­rt, a nyomozást pedig el is rendelték ismeretlen tettes ellen. Az eljárást a dunakeszi kapitánysá­g folytatja.

Erika el van keseredve, mert úgy érzi, hogy a felelősség­re vonható szemé - lyekre nézve a történtekn­ek semmilyen következmé­nye

nincs. A kivitelezé­sben részt vevő műszaki ellenőr engedélyét 2026-ig meghosszab­bították, a helyszíni szemlét elvégző, négy bejárati ajtó helyett hármat rögzítő hatósági munkatárs pedig továbbra is a Hatósági Irodánál dolgozik.

Erre vonatkozóa­n Gödöllő jegyzője, Kiss Árpád a Blikk megkeresés­ére azt közölte, hogy 2020. március elsejéig tartozott a jegyzőkhöz az elsőfokú építésüg y i hatósági hatáskör, azt követően átkerültek a kormányhiv­atalokhoz. Amennyiben az építésügyi hatósági ügyintézők munkájával kapcsolatb­an hozzá észrevétel, panasz érkezett, akkor mindig megnézte, hogy kell-e vizsgálato­t indítani, de az egy esetben sem volt indokolt.

Az érintett kivitelező a nyilvánoss­ágtól elzárkózot­t, megkeresés­ünkre nem kívánt nyilatkozn­i.

 ??  ??
 ??  ?? Adok-kapok
Erikáéktól még 8 milliót követel a vállalkozó, ők viszont 15 milliós kártérítés­t kérnek tőle
Adok-kapok Erikáéktól még 8 milliót követel a vállalkozó, ők viszont 15 milliós kártérítés­t kérnek tőle
 ??  ?? Kulcs helyett véső
A tulajok a beköltözés­kor csak zárcseréve­l jutottak be a lakásba
Kulcs helyett véső A tulajok a beköltözés­kor csak zárcseréve­l jutottak be a lakásba

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary