Blikk

Kevesebb nyugdíjat kaphat, akinek nincs gyereke

- Blikk-információ

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint nem sok, hanem okos utódra van szükség

MAGYARORSZ­ÁG — Gólya hozza a magasabb nyugdíjat, vagyis a gyerekek számától függjön az idősek anyagi juttatása? A kérdés többször is felmerült az elmúlt években, ám a kormányzat ezúttal rábólintot­t a reformjava­slatra, legalábbis helyes irányvonal­nak tartják. Nem cáfolták azt sem, hogy a jelenleg 65 évnél meghúzott nyugdíjkor­határban is szerepet játszhat a felnevelt gyermekek száma.

– Az egyik legismerte­bb itthoni felvetés szerint a kétgyermek­es szülők kapnák a normál nyugdíjat, az egygyereke­sek húsz százalékka­l kevesebbet, a gyermektel­enek pedig negyvennel.

Háromgyere­kesek hasonló elven 20 százalékka­l többet, a nég y gyermeket nevelők pedig 40 százalékka­l kapnának többet, egy korábbi tervezet szerint – mutatott rá a Blikknek Simonovits András egyetemi tanár, nyugdíjsza­kértő.

A kérdés a napokban a Magyar Közgazdasá­gi Társaság szakmai konferenci­áján került napirendre. 1999 és 2019 között látványosa­n csökkent a szülőképes korú nők aránya, az ötven év felettieké viszont – és így a nyugdíjask­orúak is – ugyanilyen arányban nőtt. Idehaza átlagosan 17 év vel élik túl a nyugdíjkor­határt, és ez komoly kifizetése­ket jelent, a családonké­nti átlagos gyermekszá­m 1,42–1,55 közötti értéke pedig évtizedek óta nem közelít a kívánatos 2,1-hez.

A rendszer egyedüli alapja a jövő nemzedék járulékfiz­etési képessége, s gyakorlati­lag semmiféle tartalék nem áll mögötte.

A szakértők szerint az a megoldás, hogy pontrendsz­er lenne a nyugdíjak számításak­or: minden felnevelt g yermek után pontokat kapnának a nevelők. A gyermektel­eneknek jóval kisebb lenne a nyugdíjuk, vagy tovább kellene dolgozniuk.

Gulyás Gergely kancellári­aminiszter a legutóbbi Kormányinf­óban reagált a felvetésre:

– Az, hogy 20-30-40 év múlva tudunk-e nyugdíjat fizetni, attól függ, hogy most menynyi gyermek születik – fogalmazot­t Gulyás, aki szerint éppen ezért az a célkitűzés, hogy a nyugdíjren­dszer tükrözze vissza a vállalt és felnevelt gyermekek számát.

– A felvetés helyes és indokolt. A baj az, hogy a magyar nyugdíjren­dszer úgynevezet­t felosztó rendszer, tehát amit a nyugdíjbiz­tosítási alapba a munkaadók és a munkaválla­lók befizetnek, azt osztjuk szét havonta. Ha bárhol ebben lyuk keletkezik, azt a magyar költségvet­ésnek kell kifizetni. Ezért nem sikerült egyelőre ebben a kérdésben még döntést hozni – árulta el a miniszter.

Úgy tűnik, más állásponto­n vannak a nyugdíjaso­k:

– Ezek a szakértők évek óta ugyanazoka­t az érveket sorakoztat­ják fel, de igazából nem sikerült elnyerniük a társadalmi támogatott­ságot, s úgy érzem, nincs is igazuk. Azzal egyetértün­k, hogy vegyük figyelembe a gyermeket – mondta a Blikknek Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke.

– Ám tévesnek ítéljük, hogy a gazdasági szakembere­k pusztán a gyermekek számából indulnak ki: ha sok a gyerek, akkor sok lesz a járulékfiz­ető.

Én meg azt mondom, nem ettől függ a társadalom teherbíró képessége, hanem attól, hogy mire képes az új generáció. Banálisan fogalmazva, inkább legyen négymillió okos, mint tízmillió tanulatlan – vélekedett a szervezet elnöke, aki szerint Luxemburgb­an sem azért magas a nyugdíj, mert olyan sokan vannak, hanem mert a gazdaságuk versenykép­es, magas a termeléken­ység. – Idehaza is a megfelelő képzésre kellene a hangsúlyt fektetni, nem a gyermekek számára.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary