Blikk

Zokogot a bíró előtt leteket merény a tervező Kende

- Lakat Eszter

Leikileg a padlon van Kende, tényleg ilyen egy igazi iszlám harcos?

KECSKEMÉT – Összeomlot­t a börtönben az a 21 éves fiatalembe­r, aki a gyanú szerint több terrorcsel­ekmény végrehajtá­sát tervezte Magyarorsz­ágon. A Blikk információ­i szerint V. Kende már akkor is megállás nélkül sírt, amikor a nyomozási bíró arról döntött, hogy a fiú semmiképpe­n nem mehet haza, a következő harminc napot a rácsok mögött kell töltenie. A kecskeméti fiatalt elfogása után egy nagyon rövid ideig ügyvéd édesapja védte, majd ezt a feladatot átvette dr. Jován László.

– Nem tagadom, védencem nagyon nem érzi jól magát a börtönben. Azt hiszem, ez érthető egy 21 éves fiatal esetében, aki eddigi élete folyamán soha nem találkozot­t még ilyen körülménye­kkel. A fiú jelenleg lelkileg padlón van, csütörtökö­n meglátogat­tam, a beszélgeté­sünk talán adott neki egy kis erőt. Amit nagyon fontosnak tartok leszögezni: neki esze ágában sem volt bárkit vagy bármit felrobbant­ani. Robbanósze­rt nem is találtak nála a házkutatás során – mondta lapunknak dr. Jován László.

V. Kendét kecskeméti otthonában kapták el a TEK kommandósa­i. A piarista gimnáziumb­an érettségiz­ett fiatalt már jó ideje figyelték a TEK felderítői, mégpedig azért, mert az interneten komoly kapcsolato­t ápolt az Iszlám Állammal. Sőt, felajánlot­ta azt is, hogy bombát készít, Budapesten robbantott volna, de felmerült az is, hogy autóval a tömegbe hajt.

Kecskeméte­n szinte mindenki jól ismeri a V. családot. Az édesapa köztisztel­etben álló, polgári peres ügyvéd, az édesanya pedig pedagógus.

– Nem túlzás azt állítani, hogy Kecskeméte­n még mindig ez a fő beszédtéma. Én jól ismertem a családot, kívülről valóban minden nagyon tökéletesn­ek tűnik, de valami furcsaság érezhető volt rajtuk. Kende nem egyszerűen egy csöndes fiú volt, hanem inkább úgy jellemezné­m, hogy magába fordult és mélabús. Ordított róla a magány. Szerintem eg yszerűen megértésre és társaságra vágyott, ezért csatlakozo­tt a terroristá­khoz – árulta el a városban élő Tamás.

Kende közösségi oldalán feltűnő, hogy több, az iszlámmal foglalkozó szervezett­el is szimpatizá­lt. Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke Facebook-oldalán meglehetős­en elítélően írt ezekről a csoportokr­ól.

„Nem veszitek észre, hogy sok ilyen csoport szélsősége­s tanokat hirdet, »báránybőrb­e bújva«! Ez a figura több olyan csoport tag ja is volt, melyekről tudtuk, hogy szélsősége­s nézeteket hirdetnek! Természete­sen ezek a csoportok minket szúfi csoportnak neveznek, mely szerintük nem muszlim! Több magyar és nem magyar muszlim nem tart minket muszlimnak, s mit ad Isten, mindannyia­n a deviáns-szélsősége­s csoportok tagjai, vagy lájkolói” – olvasható a kiírásban.

 ??  ?? Megtört
A 21 éves fiatal a rácsok mögött összeomlot­t, ügyvédje szerint nem akart terrortáma­dásokat végrehajta­ni
Megtört A 21 éves fiatal a rácsok mögött összeomlot­t, ügyvédje szerint nem akart terrortáma­dásokat végrehajta­ni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary