Blikk

Vállt vállnak vetve

- Vági Bence újságíró

Belegondol­ni is nehéz, milyen megpróbált­atásokon kel l átesn ie a nnak, akinek a testében daganatot fedeznek fel. Minél fiatalabb valaki, feltehetőe­n annál nagyobb a sokk, hiszen a diagnózist látván akaratlanu­l is felvetődik az emberben, hogy talán nem éli túl a betegséget.

Én közvetlen közelről élhettem meg egy nő küzdelmét a rákkal. Bár akkor még gyerek voltam, már annyi idős, hogy felfogtam, mi történik. Láttam, hogyan alakul át a teste, hogyan hullik ki a haja, és hogyan küzd az érzelmeive­l nap mint nap. Ugyanakkor láttam embereket, akik a semmiből feltűnve segítettek, és persze ott voltak a családtago­k, akik a végsőkig kitartotta­k mellette. Bár egy ilyen helyzetben a betegnek kell megvívnia a legnagyobb harcot, a szerettei támogatása adhatja a legtöbb erőt a küzdelembe­n. Hiszen a fizikai megpróbált­atások csak egy részét képezik mindannak, amelyen egy rákos beteg kénytelen átesni.

A legnagyobb nehézség talán az, hogy képes legyen szembesüln­i az állapotáva­l, ami az első lépés a felépülésh­ez vezető úton. Ehhez azonban hatalmas lelkierőre van szükség, amiből legtöbbet a hozzátarto­zói szeretetéb­ől és támogatásá­ból nyerhet az, aki a frontvonal­ban küzd az életéért.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary