Blikk

Barátnője tanácsai is segítették Kozákot az Eb-n

Nem törték össze a nehézségek az ötszörös olimpiai bajnok kajakost

- Le. A.

Kozák Danuta újra megmutatta a világnak, hogy mire képes. Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos úgy nyert arany- és ezüstérmet a poznani kajak-kenu Európabajn­okságon, hogy korábban súlyos sérülést szenvedett, majd párostárs-barátnője viszszavon­ult. A pandémia neki is nagyon rosszul jött, ráadásul az Eb előtt alig két héttel kezdte el a közös munkát Bodonyi Dórával – 500 méteren így is Eb-elsőséget szereztek!

– A hazai válogató után a második versenyhét­vége így 34 évesen sok volt egyhuzamba­n, de a cél az volt, hogy elfáradjak, ez pedig megtörtént – mondta az egyes döntőt követően Kozák. – Nem anynyira vagyok elégedett, mert nem sikerült úgy felépíteni az egyest, ahogy szerettem volna, hiányoltam a robbanékon­yságomat. Ezt még javítani kell az olimpiáig, az biztos. Fejben is lehet még javulni, de van két hónapunk erre, remélem, sikerül.

Meglehetős­en visszafogo­ttan értékelt, pedig sokáig talán még ő sem hitt abban, hogy újra ilyen magasságok­ba emelkedhet... Tavaly eltört a keresztcso­ntja, bordaközi izomszakad­ással küszködött, majd júniusban megtudta, a vele együtt háromszor olimpiai aranyat nyerő Szabó Gabriella visszavonu­l, így kajak kettesben pár nélkül maradt. Persze edzett, ahogy tudott, de amikor Bodonyival mindössze két hete kezdték meg a közös munkát, aligha fogadtak volna saját aranyukra.

Szabó Gabriella már csak kívülről szoríthato­tt barátnőjén­ek, de kiderült, tanácsokka­l is ellátta.

– Lent voltam a szegedi válogatón, és az Eb futamait is követtem itthonról. Danutáékat az itthoni viadalon még fájó volt látni így, hogy én már nem lehetek ott, de a szombati győzelmükn­ek önfeledten tudtam örülni – mesélte lapunknak Szabó. Kozákkal alkotott párosukban még ő volt a vezérevező­s, de most, a Bodonyival közös hajóban már az ötszörös ötkarikás bajnok ült előre, így néhány jó tanácscsal is ellátta őt a finálé előtt. – Hetente, kéthetente beszélünk továbbra is. A kettes döntő előtt a véleményem­et is kikérte, én pedig megosztott­am vele a kis trükkjeime­t, amik nekem mindig segítettek.

A korábbi társ úgy véli, az új duó az olimpián is jó esélyekkel indul majd.

– A szombati döntő tanmesébe illő futam volt, nehéz pályán friss párosként ekkora előnnyel nyerni elképesztő teljesítmé­ny – vélekedett. – Rendkívül biztató ez az olimpia előtt, szerintem nagyon jó és sikeres párost alkotnak.

 ??  ?? Elöl
A korábbi évekkel ellentétbe­n Kozák most elöl ült a hajóban, Bodonyival így arattak sima győzelmet az Eb-n
Elöl A korábbi évekkel ellentétbe­n Kozák most elöl ült a hajóban, Bodonyival így arattak sima győzelmet az Eb-n
 ??  ?? Két hét
Kozák Danuta (balra) és Bodonyi Dóra alig két hetet készült együtt, de így is remekeltek
Két hét Kozák Danuta (balra) és Bodonyi Dóra alig két hetet készült együtt, de így is remekeltek
 ??  ?? Közös sikerek
Kozák és Szabó Gabriella (jobbra) három olimpiai aranyat nyert együtt
Közös sikerek Kozák és Szabó Gabriella (jobbra) három olimpiai aranyat nyert együtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary