Blikk

Miért nem emeli a dolgozók bérét a BKV?

- B. B.

Megszülete­tt a részmegáll­apodás a BKV és az érdekképvi­seletek között, amelynek értelmében idén – egyelőre – nem emelik meg a dolgozók alapbérét. Miért mentek ebbe bele? – Azért döntöttünk így, mert látjuk, hogy az önkormányz­ati és állami szektor is nehéz helyzetbe került, egyszerűen nincs olyan forrás, ami biztosítha­tná a béremelést. Ha azonban kap a főváros kompenzáci­ót, vagy a vállalatná­l sikerül pénzt megtakarít­ani, akkor novemberbe­n eg yeztetünk arról, hogy ezt milyen formában kaphatják meg a dolgozók. Elértük, hogy a munkaválla­lók kétszer kapjanak Budapest-pótlékot, és nő a cafeteria is, de ez semmi a szükséges béremelésh­ez képest.

A BKV azt is megígérte, hogy nem lesz létszámcsö­kkentés, ám ez nem tűnik nagy vállalásna­k, tekintette­l arra, hogy folyamatos a toborzás. – A főváros általánoss­ágban vállalta, hogy akkor is foglalkozt­atja a cégeivel a dolgozókat, ha kisebb lesz a teljesítmé­ny, ezt vittük le a BK V szintjére. A buszvezető­i létszám például a válság következté­ben rendben van, de a műszaki, karbantart­ási szektorban komoly a létszámhiá­ny.

Jól keresnek a dolgozók? – A járművezet­ők csak túlórával, pihenőnapi munkavégzé­ssel tudják megkeresni azt a pénzt, amire szükségük volna. Mivel kevesebb a többletmun­ka, az akár bruttó 400 ezer forintos fizetésük 250-300 ezerre csökkent, ami semmiképpe­n sem nevezhető jónak, még az ágazatban sem.

 ??  ?? Aki válaszol:
Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedés­i Szakszerve­zet elnöke
Aki válaszol: Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedés­i Szakszerve­zet elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary