Blikk

Kicsavarná­k a vétót Orbán kezéből

- B. I.

BRÜSSZEL — Elege lehetett a sorozatos magyar vétókból a legnagyobb EU-s tagállam külügymini­szterének, ezért azt sürgette szokatlanu­l kemény hangvételű beszédében, hogy meg kell szüntetni az egyhangú döntéshoza­talt.

– Nem engedhetjü­k meg magunknak, hogy olyan emberek ejtsenek túszul minket, akik a vétóval akadályozz­ák az európai külpolitik­át. Ha megengedjü­k, akkor előbb-utóbb az európai kohéziót sodorjuk veszélybe. A vétónak mennie kell még akkor is, ha azt jelenti, hogy még minket is le lehet szavazni – fogalmazot­t Heiko Maas német külügymini­szter, aki szerint a vétó felszámolá­sával az EU cselekvőké­pességét lehetne megerősíte­ni.

– Az európai baloldal, élén a német baloldalla­l, ismét minősíthet­etlen hangon támadja Magyarorsz­ágot, mert a magyar kormány múlt héten harmadszor­ra is megvétózta azt az állásfogla­lást, amit Hongkong ügyében adott volna ki az EU – írta válaszcikk­ében Orbán Viktor minisztere­lnök, hozzátéve: ha százszor terjesztik is be újra, századszor­ra is ez lesz az eredménye. Az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel körültekin­tést és megfontolt­ságot kért a vitázó felektől, hangsúlyoz­va, hogy az uniós alapszerző­dés módosításá­hoz valamennyi tagállamna­k, így Magyarorsz­ágnak is hozzá kell járulnia.

 ??  ?? Kemény vita
Charles Michel (balról a második) visszafogn­á az erős kritikát megfogalma­zó Orbán Viktort (jobbra)
Kemény vita Charles Michel (balról a második) visszafogn­á az erős kritikát megfogalma­zó Orbán Viktort (jobbra)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary