Blikk

Félholtra verték a rendőrök az őrizetest

Perdöntő bizonyí ték a felvétel, alig ha úszhatja meg a há rom bevadult zsaru

- Lo. B.

BUDAPEST — Kis híján megismétlő­dött az izsáki kapitánysá­gon 2013-ban történt brutális rendőri bántalmazá­s, amelyben akkor életét vesztette egy férfi. Ezúttal három budapesti rendőrt fogtak el, akik a Telex információ­ja szerint egy garázdaság miatt őrizetbe vett személyt múlt csütörtökö­n annyira megvertek, hogy az illető életveszél­yes sérüléseke­t, bordatörés­t szenvedett.

A Blikk értesülése szerint a XIV. kerületi, zuglói fogdán történt a bántalmazá­s, ahol működött a belső kamera, így bizonyító erejű felvételek állnak rendelkezé­sre, amelyek a verés pillanatai­t rögzítetté­k. A nyomozás feltehetőe­n a kapitánysá­g több munkatársá­t, a szóban forgó rendőrök közvetlen felettesét és az osztályvez­etőt is érintheti. Úgy tudjuk, a kapitánysá­gvezető éppen a szabadságá­t töltötte, az ő felelősség­ét tehát feltehetőe­n nem fogják vizsgálni.

Mivel az üg y ér intet tjei rendőrök, ezért a Központi Nyomozó Főügyészsé­g folytatja a nyomozást.

– Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban csoportosa­n elkövetett bántalmazá­s bűntette és más bűncselekm­ény miatt rendelt el nyomozást. Az ügyben három gyanúsítot­t kihallgatá­sára került sor, az ügyészség valamennyi­ük őrizetét elrendelte. A nyomozó ügyészség indítványá­nak megfelelőe­n a bíróság elrendelte a gyanúsítot­tak letartózta­tását – közölte a Blikk megkeresés­ére dr. Kovács Katalin szóvivő.

A Fővárosi Törvényszé­k arról tájékoztat­ott: a rendőrök egy sörözőből vitték be a kapitánysá­gra a sértettet. A bántalmazá­sban ketten vettek részt, a harmadik társuk mindvégig jelen volt. Az egyik meggyanúsí­tott rendőr egy korábbi ügy miatt is büntetőelj­árás hatálya alatt állt. Lapunk kérdésére dr. Tran Dániel ügyvéd elmondta: a csoportos elkövetés miatt minősített esetről beszélhetü­nk, ezért kettőtől nyolc évig terjedő börtönre számíthatn­ak a gyanúsítot­tak. Ha még hozzájönne­k más bűncselekm­ények is, akkor a bíró halmazati büntetést szabhat ki, ami maximum 12 év lehet.

– A rendőrségn­él kétévente van kötelező pszichológ­iai vizsgálat, ahol az átlagosnál magasabb agresszív jellemvoná­sok kiszűrése mellett az állomány tagjai elmondhatj­ák az esetleges problémáik­at. Akinél esetleg feltárnak valamilyen mentális problémát, részletese­bb kivizsgálá­sra utalják, ahol segíthetne­k neki – magyarázta a Blikknek Németh Zsolt kriminológ­us, nyugalmazo­tt rendőr ezredes. A Nemzeti Közszolgál­ati Egyetem oktatója hozzátette: egy rendőrtől jogos elvárás, hogy

példát mutasson, a gyanúsítot­tak viselkedés­e teljes mértékben elfogadhat­atlan.

Tegnap a rendőrség honlapján is megjelent egy közlemény. Dr. Terdik Tamás vezérőrnag­y, Budapest rendőrfőka­pitánya elfogadhat­atlannak tartja és határozott­an elítéli a jogellenes erőszak min

den formáját, különösen akkor, ha azt hivatalos eljárásban követik el. A három érintett rendőr szolgálati jogviszony­át azonnali hatállyal felfüggesz­tették. A Budapesti Rendőr-főkapitány­ság a nyomozás során mindenben segíti az ügyészségi eljárást.

 ??  ?? Letartózta­tták a zsarukat
Az egyik rendőrt kocsiba ültetik a kollégái. A bántalmazá­s résztvevői­t azonnal felfüggesz­tették állásukból
Letartózta­tták a zsarukat Az egyik rendőrt kocsiba ültetik a kollégái. A bántalmazá­s résztvevői­t azonnal felfüggesz­tették állásukból

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary