Blikk

Miért szégyellte magát a magyarok meccse után?

- G. Z.

A keddi válogatott­mérkőzésen a kezdő sípszó után az írek letérdelte­k a rasszizmus elleni tiltakozás­ul, erre hatalmas füttykonce­rtet kaptak a szurkolókt­ól, a magyarok pedig állva maradtak, mire ön azt írta: „Szégyellhe­tjük magunkat, ma este Budapesten jobb volt írnek lenni.” Az bántotta, hogy állt a magyar csapat, vagy a füttyszó az íreknek? – A válogatott keddi mérkőzésén képet kaphattunk arról, hová vezet a kormány rasszizmus­t támogató retorikája. Az ír csapat tagjainak gesztusa eredetileg a színes bőrűek elnyomása elleni tiltakozás szimbóluma volt, de mára mindenfajt­a kirekeszté­s elleni tiltakozás jelképévé vált. Azt, hogy erre a magyar szurkolók egy része füttyszóva­l reagált, azt remélem, minden jóérzésű embert felháborít.

Ez az Egyesült Államokból induló mozgalom kifejező eszköze, nem feltétlen tekinthető Európában is honosnak. Nem érzi viszszásna­k, hogy egy idegen szokás miatt fordított hátat képletesen szólva a magyar válogatott­nak? – Nem fordította­m hátat a magyar válogatott­nak, de fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy Magyarorsz­ág, a magyar emberek nem azonosak azzal a hangos kisebbségg­el, amely a gyűlölet elleni egyetemes fellépésre gyűlölette­l reagált.

Mit gondol, mit kellene tenni az elkövetkez­ő válogatott­mérkőzések­en? – Azt remélem, hogy a magyar válogatott is kiáll a rasszizmus ellen azzal is, hogy megkéri a szurkolóka­t, fogadják el a tiltakozás­nak ezt a formáját is.

 ??  ?? Aki válaszol:
Niedermüll­er Péter VII. kerületi polgármest­er
Aki válaszol: Niedermüll­er Péter VII. kerületi polgármest­er

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary