Blikk

Gálvölgyi példaképe Márkus

- Blikk-információ

BUDAPEST — Ma ünnepelné 94. születésna­pját Márkus László, aki 1985 szilveszte­rének előestéjén huny t el. Az ak kor már nagybeteg színészleg­enda Gálvölgyi János példaképe volt, nem csoda, hogy halála mélyen megrendíte­tte. Pedig először nem is gondolt arra, hogy ekkora a baj.

– Egyszer csak az öltözőben hirtelen nekizuhant a falnak, majd összeesett. Mindenki azt hitte, hülyéskedi­k. Én is rákiáltott­am: Ne marháskodj, Laci, ha így beütöd a fejed, nem fogsz tudni próbálni – mesélte korábban a 168 órának Gálvölgyi. Sajnos azonban kiderült, hogy tényleg nagy a baj: hiába próbálták mestersége­sen életben tartani, Márkus a kórházba szállítása után elhunyt. Így a próba után hozzá siető kollégái már nem búcsúzhatt­ak el tőle.

Gálvölgyi akkor megfogadta: többé nem parodizál színészt. Pedig éppen Márkus László hangjának utánzásáva­l robbant be az 1968-as Ki mi tud?-on.

„A közönségrő­l ekkor még tudomást sem vettem. De ez csak néhány má sodp erc ig t a r tot t, mert amikor megszólalt­am Márkus László hangján, felrobbant a nézőtér. Éreztem, hogy sikerült. Nagy tapsot kaptam. Sokszor néhány másodperce­s szüneteket kellett beiktatnom, hogy a nevetés alábbhagyj­on. (...) Néhány perces produkcióm­mal eg yik pillanatró­l a másikra lettem a Csengery utcai színészből Gálvölgyi János – a parodista” – írta korábban könyvében Gálvölgyi. A temetés után Márkus László anyja megható gesztust tett: fia tárgyait Gálvölgyin­ek ajándékozt­a, aki a mandzsetta­gombját és a kölnijét azóta is őrzi – hívta fel a figyelmet az ujsagmuzeu­m. hu.

 ??  ?? Nem tudtak elbúcsúzni
Márkus László (jobbra) ma lenne 94 éves; Gálvölgyi Jánost nagyon megrendíte­tte a színészleg­enda 1985-ös halála, nem tudott elbúcsúzni példaképét­ől
Nem tudtak elbúcsúzni Márkus László (jobbra) ma lenne 94 éves; Gálvölgyi Jánost nagyon megrendíte­tte a színészleg­enda 1985-ös halála, nem tudott elbúcsúzni példaképét­ől
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary