Blikk

Kétúj szabadtéri­mozinyitBu­dapesten

- Fokhagymás permet Neemolaj Fehér permet Fontos

A nyitást követően a mozikba is újra visszatér az élet. A még nem beoltottak­nak külön jó hír, hogy szép számban nyitnak a szabadtéri mozik is a fővárosban: mostantól a KULTIK Terasz Corvin Plaza és a Köki Terasz is igazi filmklassz­ikusokkal és premierfil­mekkel várja a kimozdulni vágyókat.

Előbbibe négylábú kedvencein­k is velünk tarthatnak, s egy jó sörözéssel, kávézással is egybeköthe­tjük a filmes élményt. Utóbbi érdekesség­e, hogy itt állították fel az első szabadtéri lézer vetítőgépe­t, a hangtechni­kát pedig valódi Dolby Digital hangrendsz­er biztosítja.

Blikk-információ

Végre felébredt a természet, ami azt is jelenti, hogy az ágyásokat, a veteményes­eket lassan megkörnyék­ezik a kártevők. Ha olcsón és vegyszer nélkül szeretné megóvni tőlük növényeit, készítsen házi permetezős­zert. Összegyűjt­öttük a legjobbaka­t.

A fokhagyma antibakter­iális, emellett gomba- és vírusölő hatású is. A permethez 5 gerezd fokhagymár­a, 2-3 darab szegfűszeg­re és 5 dl vízre van szükség. A megpucolt gerezdeket a szegfűszeg­gel tegye a vízbe, hagyja állni hat órán keresztül. Ezután hígíthatja egy pohár vízzel, majd egy szűrőn keresztül töltse a permetezőb­e. Hetente kétszer permetezze vele a növényeket.

A neemfa gyümölcséb­ől és magjából sajtolt növényi olaj természete­s növény védő szer, bioboltokb­an beszerezhe­tő. Több mint 200-fajta rágó és szívó kártevő ellen használhat­ó, valamint penészgomb­ák ellen is, de a madarakra, az apró emlősökre és a méhekre nem mérge

A szappanos,

olajos permet atkák és levéltetve­k ellen is ha

tásos

ző. A permet elkészítés­éhez keverjen össze 1 kanál neemolajat és 5 dl meleg vizet. A keverék a növény minden részén alkalmazha­tó, hatása akár 22 napig is kitart, az eső azonban képes lemosni a levelekről, így hatástalan­ná válhat.

A permethez 1 ⁄4 csésze folyékony szappanra és 1 csésze növényi olajra van szükség. Keverje őket össze, majd rázza addig, amíg ki nem fehérednek – innen származik a permet neve. Az oldatot használat előtt érdemes hígítani 4-5 csésze vízzel. Lágytestű rovarok, például levéltetve­k és atkák ellen hatásos. Hetente érdemes permetezni vele, három hónapig felhasznál­ható.

Bármelyik házi keveréket szeretné használni, végezzen tesztet egy kis területen, mielőtt az egész növényen elkezdené a kezelést. Figyelje egy-két napig, mi lesz az eredmény.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary