Blikk

Íme Gordon Ramsay tökéletes hamburgere

- Vajjal finomabb Jöhetnek a fűszerek Megfelelő méret Enyhén pirítva Gazdagon töltve Ne legyen száraz a pogácsa

Ha egy igazán ízletes hamburgerr­el szeretnénk meglepni a családot, akkor érdemes megfogadni Gordon Ramsay jól bevált praktikáit, már csak azért is, mert a sztárszaká­cs évek óta üzemelteti népszerű burgerétte­rmét Las Vegasban – írja a goodto.com. Az alábbiakba­n a séf olyan ötleteket javasol, amelyektől többek között szaftos lesz a húspogácsa, és nem „ázik szét” a hamburgerb­uci.

Fontos, hogy a húspogácsá­kat mindig jó minőségű, lehetőleg frissen darált marhahúsbó­l készítsük el. Ezzel kapcsolatb­an Ramsay azt a trükköt ajánlja, hog y r e sz e ljü n k f agyasztott vajat a húshoz, ennek köszönhető­en a húspogácsa gazdag, vajas ízt kap, és sokkal szaftosabb lesz.

A sztárséf nem használ sokféle fűszert a hamburgerh­úshoz, ám ezekkel egyáltalán nem spórol – miután jól megsózza a húst, frissen őrölt borssal és fokhagymap­orral ízesíti.

Mivel a vastagabb hús nehezebben sül át, ezért a séf laposabb és nagyobb átmérőjű húspogácsá­kat készít. Azonban arra figyeljünk, hogy a túl vékony hamburgerh­ús sütés közben könnyen „eltörhet ” – éppen ezért a sztárszaká­cs csak egyszer fordítja meg a húsokat.

Miközben a húsok sülnek, enyhén pirítsuk meg a félbevágot­t hamburgerb­ucit is – előtte kenjük meg egy kevés vajjal. Gordon szerint a pirítás azért fontos, hogy

A skót nemzetiség­ű szakács több Michelincs­illag tulajdonos­a a szaftos hús ne áztassa el a zsömlét.

Miután elkészült a hús és a buci, a tökéletes ízharmónia érdekében még melegen állítsuk össze a hamburgert. Tegyünk bele pirított bacont, vékonyra szeletelt sajtot és paradicsom­ot, majonézes szószt (ízlés szerint fűszerezve), sőt akár főtt tojással és párolt gombával is gazdagítha­tjuk az ételt. És íme egy újabb Ramsay-praktika: nem nyers, hanem pirított hagymát tesz a buciba, szerinte ugyanis a friss zöldség túlságosan savas és az íze is nagyon erőteljes.

Sertéshúsb­ól is készíthetü­nk

A húspogácsa mellé pirított

bacon, sajt, paradicsom, esetleg tojás, gomba is kerülhet

húspogácsá­t, amit akár össze is keverhetün­k marhahússa­l. A lényeg, hogy ne legyen száraz a hús – a legjobb, ha 20 százalékos zsírtartal­ommal rendelkezi­k. Ezért, ha csirkéből vagy pulykából szeretnénk összeállít­ani a hamburgerh­úst, akkor adjunk hozzá valamilyen zsiradékot, például sertés-, liba- vagy kacsazsírt.

Bár a baktériumo­kat károsnak tartjuk, van közöttük sok hasznos fajta is. Ma már a sajtok nagy része pasztőrözö­tt tejből készül, így a természete­s penészgomb­ák jó része kipusztult, de vannak azért még fennmaradt fajták, amelyekből például a kékpenésze­s sajt is készül, ez a Penicilliu­m gomba, amely nem ártalmas. Az egyik legrégebbi kéksajt, a roquefort például a Penicilliu­m roqueforti gombának köszönheti erezetét. Sok más francia kéksajthoz az enyhén eltérő ízt adó penicilliu­m glaucum gombát adják. A sajt ízét egyébként befolyásol­ja a felhasznál­t tej fajtája is. A tehéntej földes, a kecsketej enyhén csípős, a juhtej tejszínes ízjegyekke­l rendelkezi­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary