Blikk

Eláruljuk a pergős rizs titkát

-

Nem fő szét a rizs, ha betartunk néhá ny a lapszabály­t. A főzővíznek legalább 65 Celsius-fokosnak kell lennie, hogy a v íz behatol ha sson a rizsszemek­ben lévő, tömör szerkezetű keményítős­zemcsékbe, és lány, ehető állagúvá alakítsák. Ha pergős rizst szeretnénk, először öblítsük át alaposan, hogy a felesleges keményítőt lemossuk róla. Ne áztassuk egy éjszakán át, mert a víztől megduzzadt szemek pépesre főnek.

A leöblített rizst tegyük egy lábosba és öntsünk rá vizet, hogy 2-2,5 centiméter­rel lepje el a rizst, majd nagy lángon forraljuk fel. Amikor a víz eléri a 65 Celsius-fokot, a keményítők elkezdenek vizet felvenni, megduzzadn­i és puhulni. Mi

Ha betartunk néhány szabályt, nem áll össze a rizs után a víz egy rész ét felszívta a rizs, tegyünk rá fedőt, a lángot vegyük a legkisebbr­e, és pároljuk tovább hozzávetől­eg 15 percig úgy, hogy nem emelgetjük a fedőt és nem kevergetjü­k a rizst. Miután az összes vizet magába szívta, vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk tovább állni 10 percig. Ahogy a rizs hűl, a megpuhult keményítők­ristályok kissé visszakemé­nyednek, ettől a szemek különválna­k.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary