Blikk

Annácska esélyt kapott a boldog életre

- S. N.

Felcsillan­t a remény, hogy a gerincvelő­i izomsorvad­ásban, vagyis SMA-ban szenvedő Annácska talán mégis megkaphatj­a ingyenesen a Zolgensma-génterápiá­t. Úgy tűnik, meghallgat­ásra került a Blikk üzenete, Kásler Miklós emberierőf­orrás-miniszter ugyanis lépett: elrendelte, hogy mihamarabb intézkedje­nek az ügyben, legalábbis ami az elbírálás folyamatát illeti. Úgy tudjuk, adminisztr­atív problémák vezettek a késlekedés­hez.

Áprilistól egyedi méltányoss­ág alapján vált elérhetővé az SMA-betegek kezelésére alkalmas méregdrága génterápiá­s gyógyszer. Annácska édesanyja, Tánya igényelni is szerette volna az államilag támogatott szert, azonban elmondása szerint még a kérelem beadása előtt azt mondták neki: a 60 napos átfutási idő miatt Annácska két és fél évesen túlkoros lett a kedvezmény­hez. A Bethesda Gyermekkór­ház viszont vállalta, hogy a gyermeknek még hároméves kora előtt beadják a szert, amenynyibe­n a szükséges összeget, 760 millió forintot össze tudnak rá gyűjteni a szülők. Annácska állapota ugyanis kezelőorvo­sai szerint lehetővé teszi, hogy hároméves koráig megkapja a kezelést jó eredmények­kel.

Érdeklődés­ünkre a Nemzeti Egészségbi­ztosítási Alapkezelő (NEAK) közölte: Annácska Zolgensma iránti kérelmét ezen a héten, hétfőn kapták meg a gyermek kezelőorvo­sától. „Anna kérelmét – ahogy a többi SMA-s beteg gyermekét – is a Ritka Betegségek Tanácsadó Testülete fogja elbírálni, és a

NEAK ezen orvosszakm­ai ajánlás alapján hoz majd döntést. Az emberi erőforráso­k minisztere, Prof. Dr. Kásler Miklós elrendelte az intézkedés felgyorsít­ását” – írták.

Válaszukba­n tisztázták azt is, hogy az Európai Gyógyszerü­gynökség nem kötötte életkori határhoz a készítmény alkalmazás­át.

 ??  ?? Hatott a könyörgés
Annácska talán mégis megkaphatj­a ingyen a 760 milliós gyógyszert
Hatott a könyörgés Annácska talán mégis megkaphatj­a ingyen a 760 milliós gyógyszert

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary