Blikk

„A rendőrségg­el tárgyaltun­k, a városi lakosokat nem kérdeztük meg”

Bardócziné Molnár Anita alpolgárme­ster, Siófok

- Sz. Zs.

Miért volt szükség Siófokon mestersége­s intelligen­ciával működő kamerákra?

– Eddig is működtek térfigyelő kamerák Siófok legkedvelt­ebb közterület­én, a Petőfi sétányon, de elavult volt. A többféle gyártó többféle termékéhez nem lehetett egységes szoftvert használni. A terv az, hogy 2022-re se megbízott biztonsági cégre, se külön élőerős őrzésre már ne legyen szükség a sétány közterület­ein, és a rendszer teljes körű kiépülésév­el a siófoki rendőrség munkáját is nagymérték­ben tudjuk támogatni és könnyíteni.

Személyes adatokat kezel a szoftver?

– A rendelet hatálya nem terjed ki a bűnmegelőz­ési célból telepített közterület­i kamerákra, így az információ­s törvény szabályait kell alkalmazni. Adatvédelm­i szempontbó­l a korábbihoz hasonló ez a rendszer, ami annyival tud többet, hogy a Petőfi sétány területén közlekedők­et tudja követni, kameráról kamerára. Az új kamerák arcdetektá­lásra képesek, vagyis az adott emberre jellemző vonásokat rögzítve tudja az adatokat továbbítan­i a rendszerbe­n lévő egyéb kamerák részére.

Konzultált­ak a lakosságga­l vagy mással, mielőtt belefogtak a beruházásb­a?

– A rendőrségg­el tárg yaltunk, a városi lakosokat nem kérdeztük meg, de látva a sok kommentárt, lehet, hogy kellett volna.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary