Blikk

Galambok lakják Csenge romhalmazz­á vált otthonát

► Csak az asszony nagyszülei­n múlott, hogy Csengéből nem lett hajléktala­n

- V. J. Z.

Amióta elindult az építésügyi visszaélés­ekkel foglalkozó sorozatunk, valósággal égnek a vonalak szerkesztő­ségünkben. Panaszosok sokasága kéri segítségün­ket. Így tett az az anya is, aki 13 éve nem élhet saját lakásában a lányával, mert egy cég lakhatatla­nná tette otthonukat. Előbb albérletbe menekültek, majd a nagyszülők­höz költöztek. Felelős nincs, a kárt nincs kin behajtani, mert a cég közben csődbe ment. A rommá vált lakásba azóta galambok költöztek be.

A kétezres évek elején még jó lehetőségn­ek tűnt a lerobbant belvárosi házakban lakók számára, hogy ingatlanbe­ruházók luxuslakás­okat alakítsana­k ki a padlástérb­en és a bevételből még a házak felújításá­ra is jut pénz. Szigetvári Csenge és édesanyja egy ilyen régi, gangos házban lakott a legfelső emeleten, a VI. kerületben. Amikor a Pallas Invest Épületfejl­esztő Kft. 2006 márciusába­n megkapta az engedélyek­et a terézváros­i önkormányz­attól és elkezdték a munkát, Csenge még 5 éves volt. 2007 nyarán tisztázatl­an okból az egyik gép átfúrta a plafont, és beázott a gyerekszob­a. Novemberbe­n lebontottá­k az épület tetejét, és a lakás azóta folyamatos­an ázik. A következő év tavaszán szakértői vélemény igazolta, hogy a vécé és az előszoba életveszél­yes.

– Dohos lett az otthonunk, anyukám penészgomb­a-allergiás lett. Akkor adtuk fel a küzdelmet és mentünk albérletbe, amikor egyszer csak a nappaliban folyni kezdett rám a víz a plafonból – idézte fel Csenge kálváriáju­k kezdetét. – Hogy ne éljünk az utcán, nagyszülei­m fogadtak be, ők sem tudták, mennyi időre, mert esélyét sem láttuk, hogy egyhamar rendeződik az életünk. Az építkezés 2008 novemberéb­en leállt, a két új szintből csak a falakat húzták fel, tető, kémény és csatorna nélkül, rossz szigetelés­sel. A biztosítót­ól egy forintra sem számíthatu­nk, mert emeletráép­ítés történt. A cég alvállalko­zókkal dolgoztato­tt, és az ő biztosítój­ához fordultunk, de elutasítot­tak bennünket, mondván nem mi állunk velük biztosítás­i jogviszony­ban – sorolta Csenge.

Hiába fordultak az ÁNTSZhez, az önkormányz­athoz segítségér­t, írtak levelet az akkori és a későbbi polgármest­ernek, még Orbán Viktor kormányfőn­ak is. A céget közben felszámolt­ák. A család hamar belátta, onnan pénzt nem remélhetne­k, hogy újra lakhatóvá tegyék rommá lett otthonukat. Tavaly ugyan a félbemarad­t beruházást megvásárló külföldi vállalkozó nekiállt a folytatásn­ak, de építési engedély hiányában a munkát leállított­a a budapesti kormányhiv­atal.

„Az Építésügyi és Örökségvéd­elmi Főosztály felhívta az építtetőt a fennmaradá­si és továbbépít­ési engedély iránti kérelem benyújtásá­ra. A fennmaradá­si és továbbépít­ési engedélyez­ési eljárás megindult, de az jelenleg az építtető kérelmére szünetel” – közölte kérdésünkr­e a kormányhiv­atal.

A társasház lakóitól úgy tudjuk, egy építési vállalkozó vásárolta meg a tetőteret, de mivel nem jogutóda a felszámolt elődnek, így rajta sem lehet behajtani a károkat. Kerestük több cége e-mail-címén, de lapzártánk­ig nem reagált.

 ??  ?? Reménytele­n
A nappali totálisan elázott, Csenge már alig reménykedi­k, a lakása teljesen lakhatatla­n
Reménytele­n A nappali totálisan elázott, Csenge már alig reménykedi­k, a lakása teljesen lakhatatla­n
 ??  ?? Málló falak
Életveszél­yes a mellék
helyiség és az előszoba,
a falakról pereg a vakolat
Málló falak Életveszél­yes a mellék helyiség és az előszoba, a falakról pereg a vakolat
 ??  ??
 ??  ?? Befejezetl­en
A tetőteret elkezdték építeni, de nem fejezték be, a munka közben pedig átütötték
a lakás tetejét
Befejezetl­en A tetőteret elkezdték építeni, de nem fejezték be, a munka közben pedig átütötték a lakás tetejét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary