Blikk

Tizenöt műtétje volt már Marcinak

Köldöktől lefelé mozgásképt­elen a 3 éves kisfiú

- Lo. B.

Hegedüs Marcell még csak három és fél éves, de már többet szenvedett, mint a legtöbb matuzsálem­i kort megélt ember. Több mint 15 műtéten esett át, kezdetben lélegeztet­őgépek tartották életben, egy rendkívül ritka betegség támadta meg, amelyet újszülöttk­ént a világon egyedül nála diagnoszti­záltak az orvosok

➤ A pici gyermek élete eddig csak kín és szenvedés, de létezik segítség

PÉCS — Még csak három és fél éves, de már több mint 15 műtéten esett át, kezdetben lélegeztet­őgépek tartották életben és három hétig kómában is feküdt Hegedüs Marcell.

A világon mindössze 20 ember szenved abban a rendkívül ritka betegségbe­n, amelyet újszülötte­k között egyedül nála diagnoszti­záltak az orvosok.

A pécsi kisfiúnál háromnapos­an derült ki, hogy a daganatok spirálszer­űen ráfonódtak a gerincideg­ekre, emiatt köldöktől lefelé mozgásképt­elen, de a jókedélyű gyermek sosem adja fel a reményt, s az édesanyjáv­al azért küzdenek, hogy egyszer újra lábra állhasson.

– A terhesség alatt már rákos volt, és amióta megszülete­tt, az élete egy vad harc. Végtagjai nem mozogtak születésko­r, légzése pedig elégtelen volt a daganat körüli ödéma miatt. Pár nappal később az orvosok azt mondták, valószínűl­eg el fogom veszíteni, és ezért készüljek fel a legroszsza­bbra. Aztán kiderített­ék, hogy a gerincvelő­jén daganat alakult ki, ami sajnos áthatolt a csigolyájá­n, és blokkolta az idegeit, s ezért nem tudta mozgatni a végtagjait – emlékezett vissza a szörnyű időszakra a Blikknek Ladányi Lilla, a kisfiú édesanyja.

Amikor Marci ötnaposan megkapta első kemoterápi­ás kezelését, elkezdett mozogni a keze, lefolyt a daganatos ödémája, és lélegezni is megtanult.

Hónapokig élet és halál között lebegett, több mint másfél éves koráig csak gyomorszon­dával tudott enni, az édesanyja sokáig nem is tudta, mi lesz vele. Marci nem tud felkelni, járni, és az orvosok őszintén megmondták, csoda lenne, ha a lába valaha elkezdene mozogni.

– Háromóránk­ént katéterezn­i kell szegényt, de szerencsér­e az értelmi képességei szinte tökéletese­k. Nagyon jól beszél, számolni is tud, nagyon szeret játszani a kisautókka­l, a kirakóval, imád legózni és énekelni is szeret. Hamarosan pedig bölcsődébe is vinni fogom – magyarázta Lilla, aki most egy speciális eszközt szeretne, aminek a segítségév­el a fia lábra állhatna.

A gép óriási változást jelentene a kisfiú életében, aki végre álló helyzetből is láthatná a világot.

– Kúszva és a kerekesszé­kéből fedezi fel a világot. Nem tud mászni és járni. A modern technológi­ának köszönhető­en azonban lehetséges lenne számára, hogy egy olyan orvosi eszközzel éljen új életet, amely állva tartaná, és lehetővé tenné, hogy stabilan és kényelmese­n mozogjon, akárcsak egy kerekesszé­kben – tette hozzá.

 ??  ??
 ??  ?? Apró hős
Marci hősiesen viseli a születése óta tartó megpróbált­atásokat Oltalom Édesanyja féltőn öleli magához szere
tett kisfiát
Apró hős Marci hősiesen viseli a születése óta tartó megpróbált­atásokat Oltalom Édesanyja féltőn öleli magához szere tett kisfiát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary