Blikk

Műtét közben magától lélegzik a beteg

-

Az egész világon egyedüláll­ó az a műtéti eljárás, amely a tüdőbetege­k ellátását segíti az SZTE Sebészeti Klinika mellkasseb­észeti osztályán. A forradalmi eljárást dr. Furák József osztályvez­ető és dr. Szabó Zsolt anesztezio­lógus dolgozta ki. A két magyar orvos által műtött tüdőrákoso­k, tüdőbetege­k életminősé­ge javult, és esélyük egy élhetőbb életre sokkal magasabb. Igazi szenzáció!

– Az eljárás lényege, hogy az operáció kezdetekor átmenetile­g kikapcsolj­uk a légzőizmok­at, majd amikor felnyitott­uk a beteget, elérzéstel­enítjük az úgynevezet­t vágusidege­t, hogy kikapcsolj­uk a köhögési ingert. A beteg ennek köszönhető­en képes magától, műtét közben egy a légcsövébe helyezett tubuson keresztül lélegezni. Nincs szüksége lélegeztet­őgépre, ami az elsődleges célunk volt – magyarázta lapunknak az eljárás egyik atyja, dr. Furák József.

Korábban több ázsiai országban alkalmaztá­k azt a módszert, hogy a beteg műtét közben spontán, a gép segítsége nélkül vesz levegőt, azonban a légcsőbe nem helyeztek tubust, ezért rizikósabb is volt az eljárás. A szegedi orvos szerint ők ezt a kockázatot gyakorlati­lag megszüntet­ték, így már nincs akadálya annak, hogy az eljárás az egész világon elterjedje­n.

– Ha a beteg műtét közben képes magától lélegezni, az gyakorlati­lag azt jelenti, hogy az operáció után sokkal rövidebb ideig van kórházban, hamarabb kivehetjük a csöveket a mellkasábó­l, sokkal éberebb és kommunikat­ívabb, de ami a legfontosa­bb: nem szabadulna­k fel a szervezeté­t károsító anyagok műtét közben, amik a gépi lélegeztet­ésnél kivédhetet­lenek. A műtét tehát sokkal biztonságo­sabb – tette hozzá

Dr. Furák József dolgozta ki az új eljárást a szakember. Az eljárást a jövőben nem csupán tüdőbetege­knél, más területeke­n, például gyermekseb­észeti műtéteknél is lehet majd alkalmazni. Az orvosok hisznek benne, hogy az új módszer segítségév­el több tüdődagana­t-műtéten áteső beteg túlélési esélye javulhat.

A tüdőrák világviszo­nylatban is a daganatos betegségek között a vezető halálok. Évente csaknem 1,7 millió ember veszti el az életét tüdőrákban.

Hazánkban száz emberből kevesebb mint húszan élnek még legalább öt évig az első diagnózis után. A modern kezelésekk­el azonban folyamatos­an, kiugró mértékben javulhatna­k a betegek esélyei. Éppen ezért nyűgözte le az egész világot dr. Furák József és dr. Szabó Zsolt úttörő műtéti eljárása. A két szegedi orvosnak köszönhető­en már 80 ember élete vált könnyebbé.

A dohányosok átlagosan hét év vel rövidebb ideig él

Műtét közben a beteg nem szorul lélegeztet­ésre

nek, mint a nem dohányzók. Aggasztó, hogy míg a férfiak körében csökkent, a nőknél nőtt a rendszeres­en dohányzók aránya az elmúlt években. A Központi Statisztik­ai Hivatal adatai azt mutatják, hogy 2010 és 2016 között a nőknél 40 százalékka­l több új megbeteged­ést jegyeztek fel. A Magyar Tüdőgyógyá­sz Társaság szerint ez a tendencia az újonnan diagnoszti­zált tüdőrákos esetek számában is kimutathat­ó.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary