Blikk

Hat évig halottnak hitték, de visszatért

„6 millióan még mindig veszélyben vannak”

- Falus Ferenc járványügy­i szakértő V. J. Z.

Újabb, bizonyító erejű sztori arról, hogy az élet írja a legfurcsáb­b történetek­et. A drog- és fegyverügy­letbe keveredett Tóth Zsoltról hat évig azt hitték, hogy halott, a Görögorszá­gban bujkáló férfi most maga meséli el a Blikknek kacifántos életútját

Ha elérjük az 5,5 millió oltottat, a kormány tovább enyhít a járványell­enes intézkedés­eken, eltörlik a zárt térben ma még kötelező maszkvisel­ést. Ön is leveszi akkor a maszkot? – Korainak érzem, 5,5 milliós átoltottsá­g mellett 6 millióan még mindig veszélyben vannak a vírustól, főképp annak az újabb, fertőzőkép­esebb variánsait­ól. Azért ennyien, mert vannak, akik még nem kapták meg mindkét oltásukat, vagy nem telt el elég idő a védettség kialakulás­áig. Sokaknál pedig nem működik jól a vakcina és alacsony a védettségü­k.

Legjobb lenne elhalaszta­ni a nyaralást? – Nyaraljunk nyugodtan, csak legyenek óvatosak az oltottak is, hordjuk a maszkot ott, ahol sok idegen emberrel találkozha­tunk, és kerüljük a tömeget, főképp a zárt szórakozóh­elyeket, ezek jelentik most a kockázatot.

Alig van új fertőzött, miért kellene aggódni? – Nagy-Britanniáb­an magas az átoltottsá­g, mégis terjed a deltavariá­ns, és már megjelent egy mutációja is. Aki ettől betegszik meg, kétszer nagyobb valószínűs­éggel kerül kórházba. Németorszá­gban és Portugáliá­ban is újra terjed a járvány, Oroszorszá­gban egyre több a megbeteged­és, Sydney-t lezárták.

Magyarorsz­ágon mikor okozhat járványt az új vírustörzs? – Nem merek jósolni, sok függ a tömegrende­zvényektől, például hogy a focimeccse­ken lesz-e szuperfert­őző a szurkolók között. Sydney-ben egyetlen oltatlan taxisofőr indította el az új járványt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary