Blikk

„Itt vagyok, nem haltam meg”

Fegyver, drog, bör tön, halottá nyilvání tás. Létezik ezután újrakezdés?

- Cs. H.

Hat évig szinte mindenki halottnak hitte Tóth Zsoltot, aki 2011-ben döntött úgy, hogy eltűnik a hatóság szeme elől. A férfit kábítószer-birtoklás, lőfegyverr­el és lőszerrel viszszaélé­ssel vádolták, aki a börtönbünt­etéstől tartva halottnak nyilvánítt­atta magát és eltűnt az országból. 2017-ben Szegeden fogták el, lapunknak pedig elmesélte akciófilmb­e illő történetét.

Zsolt évekig rendőrként dolgozott, ám keresetkie­gészítéské­nt többek közt sofőrként is munkát vállalt. Hol tehetős bulizókat fuvarozott, hol pedig külföldről hozott be autókat. Így történt ez 2008-ban is, amikor egyik ügyfele megkérte, hogy menjen ki Bécsbe, és onnan hozzon vissza egy kocsit.

– Órákig vártam a megbeszélt helyen a parkolóban, de nem jött senki, majd felhívott a megbízóm, hogy mégsem lesz autó, jöjjek haza. A magyar határon megállítot­tak, átkutatták az autómat, és találtak benne az ülés alá rejtve egy fegyvert, lőszert és egy plüssfigur­ába rejtve kokaint. Leforrázva álltam a vámosok előtt, és nem értettem az egészet – emlékezett vissza Zsolt. – Nem tudom, hogy ki rakhatta oda ezeket, de utólag viszszagon­dolva egyértelmű, hogy kellett egy balek, aki én voltam. Előzetesbe kerültem, majd hazaengedt­ek és lakhelyelh­agyási tilalmat

kap

tam. Nem akartam ártatlanul

börtönbe menni. Kapcsolata­im révén 200-300 ezer forintért kértem egy halotti anyakönyvi kivonatot, csináltatt­am hamis iratokat, és meg sem álltam Gö

rögországi­g. A családom tudta, hogy eltűnök, de azt nem, hogy hogyan. Évente nagyjából kétszer beszéltem édesanyámm­al és a nagymamámm­al – emlékezett vissza Zsolt.

A férfi Görögorszá­gban ismerte meg a feleségét, akit részben beavatott múltja titkaiba. Pár évvel később a hölgynek honvágya lett, Zsolt pedig nehéz döntés előtt állt: megkockázt­assa-e a lebukást azért, hogy a szerelméve­l lehessen?

– Hazajöttün­k, azt hittem, nem lehet baj. Abban biztos vagyok, ha maradunk, akkor nincs ez az egész. Ha megvárom, amíg minden ügyem elévül, akkor nagyjából mostanában jelentkezn­ék egy okmányirod­ában azzal, hogy: „Itt vagyok, nem haltam meg.”

Zsolt pontosan tudja, hogy ki dobta fel, 2017 májusában rendőrök rohanták le, ekkor azonban már nemcsak a korábbi bűncselekm­ények miatt kellett felelnie, hanem egy autólízing­elési ügy miatt csalásért is.

Zsoltot 2018-ban első fokon négy év börtönbünt­etésre és 500 ezer forint pénzbüntet­ésre ítélték kábítószer-birtoklás és lőfegyverr­el való visszaélés miatt, másodfokon csak a pénzbírság­ot törölték el. Jó magavisele­t és egyéb kedvezmény­ek miatt 2019 év elején szabadult, ekkor tudta meg, hogy a lízinges ügyet elévülés miatt lezárták.

– Egyik dolgot sem követtem el, amivel megvádolta­k. Szeretném magam mögött tudni ezt az egészet, tisztesség­es életem van, ipari alpinistak­ént dolgozom, a szabadulás­om után megházasod­tam és nemrég megszülete­tt a gyermekem is – magyarázta Zsolt. – Az igazságérz­etem viszont nem nyugszik. Nem kaptam meg mindent a tisztesség­es eljáráshoz. A bírókat nem érdekelte, hogy a lízinges ügy már rég elévült, amikor meghurcolt­ak érte, ahogyan az sem, hogy börtönbe kerültem drog és fegyver miatt, holott semmilyen bizonyíték nem volt ellenem – jelentette ki Zsolt, aki perújrafel­vételt szeretne.

– Már látom, hogy nincs más megoldás, mint Strasbourg­ig

vinni az ügyemet. Az autós ügyben 2-3 milliós kártérítés­re számítok, a másikban pedig legalább 10 millióra. De a legfontosa­bb az lenne: mondja ki a hatóság, hogy nem követtem el bűncselekm­ényt.

 ??  ?? Tóth Zsolt szeretné bizonyítan­i: nem követett el bűnt
Tóth Zsolt szeretné bizonyítan­i: nem követett el bűnt
 ??  ?? A férfi állítja: az autójában talált droghoz semmi köze nem volt, nem tudott a csomagról
A férfi állítja: az autójában talált droghoz semmi köze nem volt, nem tudott a csomagról
 ??  ?? Zsoltot lőfegyverr­el való viszszaélé­sért is elítélte a bíróság – szerinte jogtalanul
Zsoltot lőfegyverr­el való viszszaélé­sért is elítélte a bíróság – szerinte jogtalanul
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary