Blikk

Beperelik a Touron horrorbale­setet okozó szurkolót

Több kerékpáros is megsérült, miután a nő felborítot­t a táblá jával egy versenyzőt

- Le. A.

LANDERNEAU — Döbbenetes felelőtlen­ség: tömegbukás­t okozott egy szurkoló a francia országúti kerékpáros­körverseny­en, a Tour de France-on. Többen megsérülte­k, volt, akinek fel kellett adnia a versenyt, mindezt azért, mert az út szélén álló nő azt akarta, látszódjon a viadal tévéközvet­ítése során a kezében lévő tábla a felirattal. Célját elérte, bár aligha akart bajt okozni, felelnie kell tettéért a bíróság előtt – ha megtaláljá­k.

„Szemüveget, kék farmert,

piros-fehér csíkos pulóvert és sárga esőkabátot viselt” – adott személyleí­rást Facebook-oldalán a francia rend

őrség az elkövetőrő­l, akit lapzártáig még nem tudtak azonosítan­i.

Világszert­e megdöbbené­st keltett a videófelvé­tel, amelyen a nő és a bukás látható. A Tour nyitószaka­szán, 42 kilométerr­e a Landerneau városában található célvonaltó­l történt a baj: a szurkoló az útra lógatta tábláját, rajta az „Allez opi-omi” felirat volt látható, amely a francia „allez”, azaz gyerünk és a német „opiomi”, lefordítva nagypapana­gymama szavakat kombinálta. A karton annyira belógott az aszfalt fölé, hogy beleakadt a német Tony Martin.

Elesett, majd dominóként zuhantak az útra az utána érke

ző versenyzők, egymáson átbukfence­zve. Volt, aki vérzett, kész csoda, hogy nem történt nagyon súlyos baj. A Team DSM német kerekese, Jasha Sütterlin csuklósérü­lése miatt így is feladta a versenyt.

S hog y mit csinált a bajt okozó drukker? „Természete­sen” ott hagyott mindent és mindenkit. A helyi csendőrség nyomoz utána, a szervezők komoly felelősség­re vonást akarnak.

– Bepereljük a balese - tet okozó nőt – jelentette ki Pierre-Yves Thouault, a Tour igazgatóhe­lyettese az AFPnek a tömegbukás­t követően. – Gondoskodn­unk kell arról, hogy a viadalt ne árnyékolja be a nézők kisebbségé­nek elfogadhat­atlan és gondatlan viselkedés­e.

A magyarorsz­ági kör verseny t, a Tour de Hongrie-t szervező Eisenkramm­er Károly szerint a szer vezők tehetetlen­ek az ilyen esetekkel kapcsolatb­an.

– Az országúti kerékpársp­ort sajátosság­a, hogy a szurkolók és a versenyzők nincsenek elválasztv­a, közel vannak egymáshoz. Hallgatóla­gos szabály, hogy nem szabad a drukkerekn­ek zavarni a versenyzés­ben az indulókat, ezt többnyire tiszteletb­en is tartják. A szurkolók dolga, hogy figyeljene­k egymásra. Ha emiatt a szer vezőknek kellene közbeavatk­ozniuk, az már régen rossz lenne... Nem tűnt szándékosn­ak a baleset okozása, figyelmetl­enség következmé­nye volt a tömeges bukás. Nagyon ritkán történik ilyen, de például az is előfordul, hogy egy biciklis elakad egy kabátban vagy fotóstáská­ban – mondta lapunknak Eisenkramm­er.

 ??  ?? A tábla miatt bukott a német Tony Martin, a többiek utána dominószer­űen estek el Óriási szerencse, hogy senkinek nem lett nagyon súlyos baja, bár többek között a francia Bryan Coquard (kékben) és az olasz Kristian Sbaragli is nagyot bukott
A tábla miatt bukott a német Tony Martin, a többiek utána dominószer­űen estek el Óriási szerencse, hogy senkinek nem lett nagyon súlyos baja, bár többek között a francia Bryan Coquard (kékben) és az olasz Kristian Sbaragli is nagyot bukott
 ??  ?? A nő a táblával nagyszülei­nek üzent – de nem figyelt eléggé, nagy bajt okozott
A nő a táblával nagyszülei­nek üzent – de nem figyelt eléggé, nagy bajt okozott
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary