Blikk

„Ő nemcsak orvos volt, hanem jótevő is”

„Ő nem csak az or vosunk, hanem ha kellett, a barátunk, a jótevőnk volt”

- Lakat Eszter

Egész Tarpa gyászolja a község kedvenc háziorvosá­t, dr. Qidan Munthert, aki két kisfiával és feleségéve­l szén-monoxid-mérgezésbe­n hunyt el fővárosi lakásukban. A doktor nem jelent meg a rendelőben, kollégái hívták ki a rendőrsége­t, de a családtago­k már napok óta halottak lehettek

Napok óta halott lehetett a négytagú család, a holttestek­re hétfőn este találtak rá a rendőrök a VI. kerületi Jókai utca egyik földszinti lakásában. A Budapesten élő, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán háziorvosk­ént dolgozó családfő, a szír származású dr. Qidan Munther, valamint felesége és két gyermekük halálát szénmonoxi­d-mérgezés okozta.

Az édesapa nem jelent meg a munkahelyé­n, ezért főnöke és munkatársa rosszat sejtve elment a lakásához. Mivel nem tudtak bejutni, értesített­ék a rendőrsége­t.

A hatóság emberei a bejárati ajtó felfeszíté­sével jutottak be az ingatlanba.

A rendezett, szépen karbantart­ott házban mindenkit nagyon megdöbbent­ett a családi tragédia híre.

– Én voltam a kisebb fiú óvónője, egy házban is laktunk, így gondolhatj­ák, mit érzek most. Rettenetes, ami történt, nem is tértem még magamhoz a sokkból. Az apuka ingázott Tarpa és Budapest között, a neje és a gyerekek azonban itt éltek Budapesten. Az asszony nem is beszélt magyarul, eleinte a pici fiú sem, mi tanítottuk meg az óvodában. Soha semmi probléma nem volt a gyerekkel, igazán jólnevelt, értelmes, okos kisfiú volt. Istenem, pont most jutott eszembe, hogy mindig nagyon finom illata volt, az édesanyja még arra is figyelt, hogy reggelente egy pötty kölnivel befújja a kis nyakát. A nagyobb fiú már iskolába járt, nemrégiben mutatta a bizonyítvá­nyát, hogy idén is kitűnő lett – mondta sírással küszködve a házban lakó középkorú asszony.

Nem túlzás azt állítani, hogy Tarpán tegnap reggel óta megállt az élet. Nincs ember, aki ne gyászolná a háziorvost, aki a helybeliek szerint sokkal több volt számukra, mint egy doktor,

aki megvizsgál­ja őket és felírja a gyógyszere­ket.

– Nekünk ő nem csak az orvosunk, hanem ha kellett, a legjobb barátunk és jótevőnk volt. Pótolhatat­lan az a kedvesség, türelem és empátia, ami belőle áradt. Mindig alaposan megvizsgál­t, aztán arra is vette a fáradságot, hogy a lelkemmel, a gondjaimma­l törődjön. A járvány alatt is kitett magáért, amikor nem lehetett a rendelőbe menni, telefonon segített mindenben, nem hagyta a betegeit egyetlen percre sem magára. Tudok olyan nőről, akinek ő mentette meg az életét, mert addig nem nyugodott, míg annyi vizsgálatr­a el nem küldte, hogy kiderüljön a súlyos betegsége – áradozott az elhunyt orvosról Klári néni. Úgy tudjuk: Qidan Munther Debrecenbe­n szerezte meg a diplomáját, majd Tarpán lett háziorvos. Hoszszabb ideig a családja is a települése­n élt, aztán amikor a nagyobb fiú iskoláskor­ba ért, a doktor felesége és gyermekei Budapestre költöztek. Ő azonban annyira megszerett­e a körzetéhez tartozó betegeket, hogy esze ágában sem volt váltani, inkább vállalta, hogy ingázik, ami komoly áldozat, hiszen a két település között majd 300 kilométer a távolság.

„Tragikus haláluk mindanynyi­unkat mélyen megráz, egy őszintén szeretett barát és egy olyan kiváló szakember távozott közülünk, aki sokak életét meggyógyít­otta, megmentett­e.

Tarpa Nagyközség Önkormányz­ata dr. Qidan Munther háziorvost és családját saját halottjána­k tekinti” – olvasható az önkormányz­at oldalán.

A háziorvost nemcsak Magyarorsz­ágon, hazájában is gyászolják. Szíriában élő unokaöccse a közösségi oldalon búcsúzott tőle, a fiatalembe­r reményét fejezi ki, hogy nagybátyja és családja a paradicsom­ba kerül.

 ??  ??
 ??  ?? Gyönyörű család
Munther doktor és felesége példásan nevelte a gyerekeket
Gyönyörű család Munther doktor és felesége példásan nevelte a gyerekeket
 ??  ?? Későn érkeztek
A hatóságok már nem segíthette­k, az áldozatok több napja halottak lehettek
Későn érkeztek A hatóságok már nem segíthette­k, az áldozatok több napja halottak lehettek
 ??  ?? Befeszítet­t ajtó
A rendőrök nem tudtak bejutni a lakásba, így az ajtót be kellett feszíteni
Befeszítet­t ajtó A rendőrök nem tudtak bejutni a lakásba, így az ajtót be kellett feszíteni
 ??  ?? Szerető édesapa
Az orvos két gyermek édesapja volt, a tragédiába­n az 5 és 7 éves kisfiú is életét vesztette
Szerető édesapa Az orvos két gyermek édesapja volt, a tragédiába­n az 5 és 7 éves kisfiú is életét vesztette

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary