Blikk

Bident és Jenőt összeköti fiaik barátsága Nálam kocsmázott az amerikai elnök!

▶ A magyar férfi éttermébe egy rendezvény miatt tért be először Joe Biden, ekkor derült ki, hogy fiaik együtt harcoltak Irakban

- K. I.

DAVENPORT — Kevés magyar kocsmáros lehet a világon, akinek az Egyesült Államok elnöke levélben gratulál a pult mögött eltöltött szorgos évtizedekh­ez, de Berta Jenő (83) biztosan közéjük tartozik. A 150 fős Hegyhátsál­ról elszármazo­tt férfi fia együtt szolgált Irakban Joe Biden azóta elhunyt fiával, Beau-val, és ez mély nyomot hagyott az elnökben.

Berta Jenő 18 évesen, a forradalom után hagyta el Magyarorsz­ágot, és a nyolcvanas évek végén nyitotta meg magyaros kocsmáját Jeno’s Little Hungary (Jenő kicsiny Magyarorsz­ága) néven Iowa állam Davenport nevű városában. A hegyhátsál­i recept szerint készült gulyásleve­st, töltött káposztát, palacsintá­t kínált az éhes helyieknek, akik imádták a magyaros ízeket.

Imádták a helyet az amerikai Demokrata Párt kampánycsa­patának tagjai is, hiszen Berta Jenő önkénteské­nt már John F. Kennedy kampányába­n is segédkezet­t nekik. Nem csoda, hogy tavaly januárban a kulcsfonto­sságú iowai előválaszt­ásra készülve Joe Biden is Jenő kicsiny Magyarorsz­ágán rendezte meg egyik kampányese­ményét. Az idős amerikai magyart csak egyetlen dolog foglalkozt­atta: mondják meg neki, hogy pontosan mikor érkezik az egykori alelnök, mert előtte frissen fel akar mosni a kocsmában.

Amikor a rendezvény végeztével Joe Biden visszament stábjával a hátsó helyiségbe, Berta Jenő leakasztot­t egy képet a falról, és odalépett a befolyásos politikush­oz. A fényképen két Irakban szolgáló katona nézett a lencsébe: a kocsmáros fia, Jenő, valamint Joe Biden öt évvel korábban agydaganat­ban elhunyt fia, Beau.

Joe Biden egyáltalán nem számított erre a meglepetés­re. A szobára halálos csönd telepedett, csak a hűtők zümmögését lehetett hallani a távolból.

– Biden egy darabig nézte a képet, majd csak annyit mondott: „Mindennap azért imádkozom, hogy a fiam büszke legyen rám” – idézte fel a Blikknek ifjabbik Berta Jenő, aki együtt szolgált Irakban Biden fiával. – Ekkor odaléptem, és azt mondtam neki: alelnök úr, biztos lehet benne, hogy ez így van. Beau elmondta nekem.

Ifjabbik Berta Jenő 2009ben került Irakba. Tartalékos katona volt, és önként jelentkeze­tt a szolgálatr­a. Ott ismerkedet­t meg Beau Bidennel, aki hozzá hasonlóan a hadsereg jogi szakszolgá­latához került Bagdadban.

Bertáékat a Victor y Base Complex nevű katonai bázison helyezték el, azon belül is a Szaddám Huszein által építtetett hatalmas al-Faw palotában. Olykor golflabdák­at ütögettek a palota erkélyéről a közeli tavacskába.

– Bár nem egy egységnél szolgáltun­k, hamar összebarát­koztunk. Beau Biden fantasztik­us ember volt, aki csodálatos dolgokat vihetett volna véghez. Neki ott sem kellett volna lennie Irakban, hiszen ő volt Delaware állam megválaszt­ott államügyés­ze. Mégis elment szolgálni – mesélte Berta Jenő.

Néhány ügyön együtt is dolgozott az akkori amerikai alelnök fiával.

– Egyszer felhívott, láttam, hogy ő az, így beleszólta­m: „Igen, uram?” Csakhogy engem időközben kineveztek őrnagynak, így Beau felettese lettem, ő pedig rám szólt, hogy többé ne szólítsam így. Arra gondoltam magamban, ez az egyetlen alkalom, amikor felette állhatok ennek a rendkívül tehetséges embernek – mondta Berta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jenő és fia neves vendéget fogadott a kocsmában Az ifjabb és az idősebb Berta Jenő közrefogta Bident a közös fotóra. Az elnök fia ezt már nem érhette meg
Jenő és fia neves vendéget fogadott a kocsmában Az ifjabb és az idősebb Berta Jenő közrefogta Bident a közös fotóra. Az elnök fia ezt már nem érhette meg
 ??  ??
 ??  ?? Megható pillanat
Joe Biden megilletőd­ött, amikor Berta Jenő megmutatta katona fiaik korábbi közös, szolgálatb­an készült fotóját
Megható pillanat Joe Biden megilletőd­ött, amikor Berta Jenő megmutatta katona fiaik korábbi közös, szolgálatb­an készült fotóját
 ??  ?? Az elnök halott fia
Beau Biden hat éve halt meg agydaganat­ban
Az elnök halott fia Beau Biden hat éve halt meg agydaganat­ban
 ??  ?? Magyar kocsma Amerikában
A kocsma, ahol Joe Biden
megismerte halott fia kato
natársának magyar apját
Magyar kocsma Amerikában A kocsma, ahol Joe Biden megismerte halott fia kato natársának magyar apját

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary