Blikk

MOB: kötelező oltást az olimpikono­knak

Tokióban csütörtökö­n eldöntötté­k, nézők nélkül rendezik meg az olimpiát

- Blikk-információ

A tokiói játékok előtti utolsó pillanatba­n tenné kötelezővé a Magyar Olimpiai Bizottság a koronavíru­s elleni oltást. Négy sportolót érint a döntés

BUDAPEST — Alig két hét múlva rajtol a tokiói olimpia, s az első magyar sportolók meg is érkeztek a helyszínre. Ennek tükrében igencsak furcsa döntésre készül a Magyar Olimpiai Bizottság: a honi résztvevők számára az utolsó utáni pillanatba­n tennék kötelezővé a koronavíru­s elleni védőoltást.

A MOB pénteken dönthet arról, hogy minden kiutazó sportolóna­k be kell adni a Covid elleni vakcinát. A szervezet már hónapokkal ezelőtt, soron kívül oltani kezdte az olimpikono­kat, de nem tette kötelezővé az injekciózá­st. A mostani intézkedés információ­ink szerint négy sportolót érint, de személyisé­gi jogaik miatt nem közölhetjü­k a nevüket. Ám úgy tudjuk, nem örülnek annak, hogy kötelezővé teszik az oltást, ahogy az érintett szövetsége­k sem. Ráadásul ilyen rövid idővel a tokiói nyári játékok előtt nem is lehet kétszer beoltatni valakit…

– Jó, hogy fölébredt a MOB, de íg y, pár héttel az olimpia előtt már semmi értelme nincs a védőoltásn­ak, semmilyen védelmet nem nyújt az első adag arra az időre, amíg Japánban lesznek a sportolók – magyarázta lapunknak Ócsai Lajos, az ÁNTSZ korábbi járványügy­i vezetője, aki szerint az injekciózá­s a teljesítmé­nyre is negatív hatással lehet. – Ráadásul a vakcinának ott vannak a mellékhatá­sai, amelyek a teljesítmé­nyre is kihathatna­k. Ilyen az oltás utáni napokban az izomfájdal­om vagy a levertség, ez pedig a felkészülé­s végén nyilvánval­óan nem szerencsés.

Úgy tudjuk, van olyan érintett sportoló, aki eddig az életkora miatt nem kaphatta meg az oltást, s van olyan is, aki az időeltolód­ás mielőbbi leküzdése miatt a térségben edzőtáboro­zik.

Tokióban – ahol a járvány miatt rendkív üli állapotot hirdettek – már több sportoló készül a világ minden tájáról, s akadtak köztük pozitív mintát produkáló versenyzők, mint Japánba érkezéseko­r a világbajno­ki bronzérmes szerb evezős, Milos Vaszics. A helyzet komolyságá­t jelzi, hogy tegnap bejelentet­ték: egyáltalán nem lehetnek nézők a lelátókon.

Kerestük a MOB-ot, hogy ezeknek az eseteknek van-e köze az itthoni oltások kötelezővé tételéhez, netán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kötelezte erre őket. Ám a kérdésben ma döntő szervezet egyelőre nem kívánt reagálni. Annak is utánajártu­nk, jogilag kötelezhet­ő-e egy sportoló az oltásra.

– A MOB autonóm szervezet, amelyet nem kötelez semmi, hogy mindenkit beengedjen a versenyeir­e. Szabhatnak olyan, főleg közegészsé­gügyi feltételt, hogy csak az indulhat, aki beoltatja magát – mondta lapunknak Györei Péter ügyvéd.

 ??  ?? Vészhelyze­t Japánban rendkívüli állapotot hirdettek a járvány miatt, nőnek az esetszámok
Vészhelyze­t Japánban rendkívüli állapotot hirdettek a járvány miatt, nőnek az esetszámok
 ??  ?? Injekciók A MOB tavasz óta
oltja a sporto
lókat, de eddig
nem volt kötelező a vakcina
Injekciók A MOB tavasz óta oltja a sporto lókat, de eddig nem volt kötelező a vakcina

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary